Rechtenstudie.nl is gestart met een serie interviews met net afgestudeerde rechtenstudenten die iets vertellen over hun – al dan niet geslaagde – pogingen om werk te vinden. Wat moet je vandaag de dag doen om bij potentiële werkgevers binnen te komen? Hoeveel concurrenten heb je bij een sollicitatie? Heb je tips voor studenten die nu nog studeren? Vandaag is in deel II de beurt aan Gerda Doppenberg.
Hoe heet je?
Mijn naam is Gerda Doppenberg, ik ben 23 jaar en woon in Amsterdam.
Hoe is de rechtstudie je vergaan?
Mijn rechtenstudie is heel voortvarend gegaan. Ik heb aan de Universiteit Utrecht mijn Bachelor behaald. Dit was een leuke kennismaking met het recht, maar ik vond het ambitieniveau van de Utrechtse rechtenstudent niet erg hoog. Daarnaast miste ik de juridische uitdaging in het Masteraanbod. Daarom heb ik ervoor gekozen niet in Utrecht mijn Master te volgen, maar in Nijmegen.
Je hebt gekozen voor de Master Onderneming & Recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Waarom eigenlijk?
Deze Master biedt een goede combinatie van theorie en praktijk. De eerste acht maanden van de Master bestaan uit verschillende vakken, waaronder ondernemingsrecht, insolventie en zekerheden, financiering en zekerheden, internationaal privaatrecht, effectenrecht en Europees materieel recht. Na deze acht maanden heb ik zes maanden stage gelopen bij NautaDutilh in Rotterdam, New York en Amsterdam.
Je hebt speciale gesprekken moeten voeren om aan de Master Onderneming & Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen te beginnen, hoe ging dat in zijn werk?
Om toegelaten te worden tot de Master moet je de selectieprocedure met goed gevolg hebben doorlopen. Ik heb eerst een brief moeten schrijven aan de Radboud Universiteit. Hierna volgde een gesprek op de universiteit met twee personen. Mijn brief en hun advies werd verzonden naar de deelnemende kantoren. Deze kantoren nodigden een aantal van de geselecteerde studenten uit voor een gesprek. Na deze gesprekken kon ik mijn voorkeur voor een kantoor opgeven. Als er een match was tussen de student en het kantoor werd de student toegelaten tot de opleiding. In mijn geval was dat NautaDutilh.
Je hebt op verschillende plekken stage gelopen. Wat vond je het leukst en wat heb je er geleerd?
Juridisch-inhoudelijk vond ik Amsterdam het meest interessante kantoor. Ik liep daar stage op de afdeling financial services, derivatives & regulatory. Deze afdeling houdt zich bezig met effectenrecht, en daar gaat mijn belangstelling naar uit. Qua plek vond ik New York het leukste. Het is een hele goede ervaring om een tijdje in een onbekende omgeving te werken. Juridisch-inhoudelijk was de stage in New York duidelijk anders dan de stages in Nederland. Dat komt doordat het kantoor in New York een stuk kleiner is. Daar werken maar tien tot vijftien advocaten, veel minder dan bij kantoren in Nederland. De kantoren in Nederland zijn meer gespecialiseerd dan het kantoor in New York. Verder kreeg ik de indruk dat netwerken in het buitenland nóg belangrijker is dan in Nederland. Daarom is het voor een student heel leuk om stage te lopen in het buitenland.
Wat moet je vandaag de dag doen om bij potentiële werkgevers binnen te komen?
Eigenlijk weet ik niet zo goed wat je daar zoal voor moet doen. Bijna direct na mijn bul-uitreiking werd ik aangenomen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de eerste werkgever waar ik solliciteerde. In het algemeen denk ik dat het wel belangrijk is om wat werkervaring op te doen tijdens je studie, duidelijk je doelen voor ogen te hebben en daar dan voor de volle honderd procent voor te gaan.
Je werkt op dit moment bij de AFM. Wat heb je daar tot nu toe geleerd?
Ik ben betrokken bij een project dat toezicht houdt op beleggingsobjecten en heb geleerd hoe ik onderzoek moet doen, juridische besluiten moet schrijven en verschillende gesprekken moet voeren. Verder heb ik net de basisopleiding toezichthouder met succes afgerond. Ook in deze opleiding heb ik veel economische en juridische kennis opgedaan die ik goed kan toepassen in mijn dagelijkse werkzaamheden.
Wat doe je met je tijd, totdat je een baan in de juridische sector gevonden hebt?
Tussen mijn afstuderen, eind december 2008, en mijn baan bij de AFM, begin februari 2009, heb ik vrij weinig gedaan. Ik ben op vakantie geweest naar Egypte met mijn vriend en heb genoten van uitslapen en afspreken met vriendinnen.
Hoeveel concurrenten heb je bij een sollicitatie?
Ik heb gesolliciteerd bij de toezichtgroepen financiële ondernemingen bij de AFM. Nadat ik werd aangenomen heb ik begrepen dat ze vijftien brieven nodig hebben om een kandidaat aan te kunnen nemen.
Heb je tips voor studenten die nu nog studeren of bezig zijn met solliciteren?
Het is heel belangrijk om er voor te zorgen dat brieven, werkstukken en scripties goed geschreven zijn en weinig spelfouten bevatten. Zeker bij het solliciteren kan je brief op basis van spelfouten in de prullenbak belanden. Sommige studenten denken misschien dat ik overdrijf, maar ik heb in de praktijk gezien dat dit niet het geval is. Een tweede tip is om relevante werkervaring op te doen tijdens of na je studie. En: zoek een rechtsgebied dat goed bij je past. Je zult zien dat alles dan veel makkelijker gaat.