Het is Amerikaanse staten niet toegestaan om de doodstraf op te leggen aan kindverkrachters. Dat heeft het Supreme Court vorige week woensdag bepaald. De rechters waren scherp verdeeld: vijf van hen vinden de doodstraf niet constitutioneel, vier rechters stemden tegen dat oordeel. Presidentskandidaten John McCain en Barrack Obama waren eensgezind in de veroordeling van de uitspraak: “Dat er Amerikaanse rechters zijn die niet geloven dat kindverkrachting een van de meest weerzinwekkende misdaden is, is zeer verontrustend,” aldus McCain.
Patrick Kennedy werd in 2003 ter dood veroordeeld voor verkrachting van zijn acht jaar oude stiefdochter. Het meisje raakte zwaargewond, en moest worden geopereerd. Het hooggerechtshof van Louisiana liet de doodstraf in stand, waarna Kennedy naar het Supreme Court stapte.
Volgens rechter Anthony M. Kennedy, schrijvend voor de meerderheid, moet er een onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds “intentional first-degree murder”, en anderzijds misdaden tegen individu die niet de dood tot gevolg hebben, ook al gaat het om “verwoestende” misdaden, zoals de verkrachting van een kind.
Minderheidsrechter Samuel A. Alito Jr. stelt daarentegen dat de zes staten die de doodstraf hebben gesteld op kindverkrachting – Lousiana, Georgia, Montana, Oklahoma, South Carolina en Texas – “might represent the beginning of a new evolutionary line.”
Het is de derde keer in zes jaar dat het Supreme Court een categorie daders uitsluit van de doodstraf. In 2002 verbood het de doodstraf van geesteszieken. In 2005 oordeelde het Supreme Court dat de doodstraf niet mag worden opgelegd aan verdachten die ten tijde van het plegen van het delict jonger waren dan achttien jaar.
In 2005 werden in de Verenigde Staten 5.702 aangiftes gedaan wegens kindverkrachting. Het gaat daarbij om kinderen jonger dan twaalf jaar.
Presidentskandidaat Barack Obama veroordeelde net als McCain de uitspraak. Volgens Obama had het Supreme Court voorwaarden moeten opstellen voor het uitspreken van de doodstraf voor kindverkrachting, en gaat een algemeen verbod te ver.