De voorzitter van de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsbemiddelaars (vFAS), mevrouw Kyra Pijls ziet niks in de plannen van minister Hirsch Ballin. Hirsch Ballin wil notarissen de bevoegdheid geven om een verzoek tot scheiding en tot ontbinding van een geregistreerd partnerschap bij de rechter in te dienen. Het doel van de plannen is de snelheid van scheidingen te verhogen en de kosten te verlagen. Pijls ziet dit ten koste gaan van de kwaliteit van het rechtssysteem.
Er zijn op de wetswijziging wel enige uitzonderingen waarbij de notaris niet kan optreden. Dit is onder ander het geval als er minder jarige kinderen betrokken zijn bij de scheiding of ontbinding van geregistreerd partnerschap.
Specialist
Pijls geeft in een brief in het Financieel Dagblad aan dat de rol van de notaris in een scheidingsprocedure niet onpartijdig is ten opzichte van beide partijen. Zo zou een notaris al langere tijd zaken kunnen doen voor een van beide echtgenoten, zonder dit kenbaar hoeven te maken aan de andere echtgenoot. Hierdoor zou de onafhankelijkheid van de notaris in het geding kunnen komen. “Daarnaast kan de notaris nooit over gedegen kennis van het familierecht beschikken, omdat hij in verband met zijn ministerieplicht op alle rechtsgebieden werkzaam moet zijn. Ook is hij niet verplicht zich bij te scholen of wijzigingen in het familierecht nauwgezet te volgen. Kortom: hij wordt dus nooit een specialist.”
Schadevergoeding
Begin dit jaar werd een notaris in Brabant door de rechter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Hij had een vrouw bij haar scheiding niet goed geadviseerd waardoor zij voor enkele duizenden euro’s benadeeld werd voor de partner- en kinderalimentatie.
Pijls voorziet dat dit soort gevallen vaker zullen voorkomen als notarissen bevoegd zijn tot het indienen van scheidingsverzoeken. Het gevolg is dat echtgenoten dan alsnog naar de rechter toe moeten. Het rechterlijk apparaat wordt dus niet ontlast De door Hirsch Balin beoogde kostenbesparing zal dan ook niet worden gerealiseerd, verwacht de vFAS .
Fouten
Madeleine Hillen-Muns en Brigitte Lhoest, van het KNB weerleggen enkele argumenten van Pijls. Dat de notaris niet onafhankelijk zou zijn in echtscheidingszaken bestrijden zij. “Dit berust op een misverstand. Als de notaris voor een van de partijen als adviseur optreedt, moet hij zijn positie aan de wederpartij duidelijk kenbaar maken óf zich onthouden van dienstverlening. Anders maakt hij zich schuldig aan een zwaar tuchtrechtelijk vergrijp en is hij ook civielrechtelijk aansprakelijk.”
Wat betreft de casus van de Brabantse notaris geven zij aan dat notarissen ook fout kunnen maken, net als advocaten. Bovendien zijn er in deze zaak ook advocaten betrokken geweest. Ook zij zijn aansprakelijk gesteld door de rechter.
Monopoliepositie
Arthur De Kok, voorzitter van de Vereniging Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat (VMSN): “Het artikel van mevrouw Pijls lijkt wel geschreven uit angst van de advocatuur voor het verlies van haar monopoliepositie. Er blijven altijd (v)echtscheidingen die via de advocatuur lopen, maar echtparen die uit elkaar willen gaan kunnen tenminste even goed kiezen voor de notaris als voor de advocaat”.
NVvR
De Tweede Kamer moet nog goedkeuring geven op het wetsvoorstel. De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), die door minister Hirsch Ballin om advies is gevraagd ziet nauwelijks aanleiding om commentaar te geven op het concept-wetsvoorstel. “De afhandeling van gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheiding, waarbij geen minderjarige kinderen zijn betrokken, geschiedt binnen de rechtbanken betrekkelijk gestandaardiseerd. Notarissen zijn evenals advocaten onderworpen aan beroepsregels en kwaliteitseisen, zodat voor de zorgvuldigheid waarmee gemeenschappelijke echtscheidingsverzoeken worden voorbereid en ingediend niet behoeft te worden gevreesd. Positieve of negatieve effecten van dit concept-wetsvoorstel voor de werklast van de rechtbanken worden door de NVvR niet verwacht.”
0 Eens
0 Oneens