Een deken van de Orde van Advocaten mag journalisten verwijzen naar uitspraken op Tuchtrecht.nl, hij mag zeggen dat hij aanstuurt op schrapping van een advocaat en hij mag zijn beleid uitleggen. Dat stelt de Raad van Discipline in de zaak van de Apeldoornse strafpleiter Ron Heutink, die in augustus 2010 uit de advocatuur stapte.
In juni 2010 ging de werkmaatschappij Heutink Exploitatie BV failliet. De financiële perikelen waren voor de deken reden actie te ondernemen en een schorsingsprocedure in gang te zetten. Heutink kwam eerder met de tuchtrechter in aanraking over zaken die een financiële achtergrond hadden. Heurink liet zichzelf van het tableau schrappen.
Een journalist van De Stentor belde naar de deken met verschillende vragen. De deken verwees hem naar Tuchtrecht.nl waarop de inmiddels gepubliceerde schorsingsuitspraak te vinden was, en bevestigde dat hij aanstuurde op schrapping van Heutink. Ook gaf uit uitleg over het door hem gevoerde beleid.
Volgens Heutink heeft de deken daarmee de op hem rustende geheimhoudingsplicht geschonden, hetgeen hij ziet als een tegen hem gerichte hetze, bedoeld om hem “maximaal en onnodig te beschadigen”.
De Raad van Discipline is het niet met de voormalig advocaat eens. “Daarbij zou rekening moeten worden gehouden met het gegeven dat aan de deken een discretionaire bevoegdheid toekomt om bij de vervulling van zijn specifieke functie informatie te verstrekken over advocaten die aan zijn toezicht zijn onderworpen, waarbij het belang van de betrokken advocaat bij geheimhouding van datgene dat voorwerp is van tuchtrechtelijke procedures, moet worden afgewogen tegen het algemeen belang dat het publiek en de advocatuur worden geïnformeerd over de schorsing of schrapping van een advocaat die ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.”
De raad vervolgt: “Naar het oordeel van de raad heeft verweerder in de onderhavige situatie deze norm niet geschonden. Gegeven de stand van de tuchtrechtelijke procedure, waarbij sprake was van een schorsing, mocht verweerder verwijzen naar de daarover gepubliceerde tuchtrechtelijke uitspraak en tevens, in het belang van de advocatuur en het algemeen belang, uitleg geven over het door hem gevoer-de beleid met betrekking tot de door hem in deze situatie genomen of te nemen maatregelen en de omstandigheden die daartoe aanleiding hadden gegeven. Daarmee en ook met de daarbij gebezigde bewoordingen, heeft de deken niet de grenzen van het tuchtrechtelijk laakbare overschreden.”