Advocaat Demen Bülbül, een Arsenal-supporter, werkt parttime als webredacteur bij voetbalsite FCUpdate. Als kind hield hij al een fictieve verhaallijn bij op een voetbalforum. “Door mijn redactionele ervaring heb ik een relatief vlotte pen.”
Als tiener diende Demen Bülbül Johan Derksen van repliek. Vanaf zijn twaalfde was hij abonnee van Voetbal International, het tijdschrift waarvan Derksen toentertijd hoofdredacteur was. ‘De Snor’ was daarnaast een van de vaste sidekicks van Voetbal Inside. Wekelijks bestookte Bülbül de redactie van dit tv-programma met vragen. Op z’n veertiende meldde hij zich bij het magazine aan voor de rubriek ‘VI-abonnee’. Toen hij werd afgewezen, klom hij in de pen. “Ik was oud genoeg om abonnementsgeld te betalen, maar te jong om in de rubriek te komen. Dat was wrang.”
Derksen vertelde in Voetbal Inside met een brede lach over ‘de pissige brief’ die hij had ontvangen. Hij erkende dat Bülbül een punt had en stuurde een van zijn redacteuren meteen naar Nijmegen om hem te interviewen voor de rubriek.
Arsenal
Van jongs af aan voetbalde Bülbül op straat. Later ging hij bij de lokale voetbalclub en werd hij supporter van Arsenal. “De oudere jongens in de buurt waren voor die club. Op een gegeven moment word je ook fan. Mijn eerste bewuste herinneringen dateren van het seizoen 2005/2006. Toen was ik tien. Sindsdien ben ik Arsenal altijd blijven volgen. Mijn passie voor de club deel ik met mijn broertje. Dit schept een mate van onafscheidelijkheid tussen ons.”
Een groot deel van Bülbüls week staat in het teken van Arsenal. “We spelen vaak twee wedstrijden per week: midweeks en in het weekend. Op maandag blikken mijn broertje en ik al vooruit naar de midweekse wedstrijd. We bekijken trainingsfoto’s om te ontrafelen welke spelers fit zijn en luisteren naar persconferenties. Meerdere keren per dag check ik het nieuws, vooral op X. Ik wil niets missen.”
Hetzelfde geldt voor de wedstijden. Heeft hij een Arsenal-match gemist, dan neemt hij die op en kijkt hij die terug. Ook al weet hij dat het 0-0 is geworden. Soms kijkt zijn verloofde mee. Maar volgens Bülbül interesseert voetbal haar niet veel. “Het enige wat haar interesseert is mijn humeur na een wedstrijd. Verliest Arsenal, dan baal ik. Winnen we, dan is mijn dag goed.”
Londen
Vijf tot zes keer per jaar gaan de broers naar het Arsenal-stadion in Noord-Londen. “Met het vliegtuig of desnoods met de auto. We beschouwen het niet als vakantietrip, nee. Wij gaan erheen voor Arsenal.”
Zowel in als bij het stadion ziet hij wat de club ‘mooi’ maakt. “Arsenal is een club of the people. De supporterschare is divers. Voor de wedstrijd draaien we warm in een pub naast het stadion. Daar worden clubliederen gezongen en is de saamhorigheid groot.”
FCUpdate
Voetbal is voor Bülbül ‘de belangrijkste bijzaak in het leven’. Zelf voetbalt hij al even niet meer. Hij houdt er vooral van om over voetbal te lezen, schrijven en praten. En dát doet hij nog steeds fanatiek. Sterker nog: hij heeft er deels zijn carrière van gemaakt. Sinds mei 2023 is hij behalve advocaat ook parttime webredacteur van FCUpdate, ‘een van de populairste voetbalsites van Nederland’.
Tijden zijn rechtenstudie deed hij iets vergelijkbaars bij Voetbalzone. “Voor circa vier miljoen unieke bezoekers per maand schreef ik transferberichten, wedstrijdverslagen en interviews.” Daarvoor schreef hij voor kleinere voetbalsites. Op z’n elfde hield hij een fictieve verhaallijn bij op een voetbalforum.
Abdelhak Nouri
Toen Bülbül in 2020 bij Jeroen Bosch Advocaten begon, stopte hij bij Voetbalzone, en specialiseerde hij zich in het letselschaderecht. Zijn belangstelling voor dit rechtsgebied bleek al uit zijn afstudeerscriptie over Abelhak Nouri. Hierin beschreef hij de juridische aandachtspunten bij het begroten van de arbeidsvermogenschade van de Ajacied die na een hartstilstand op het veld niet adequaat werd behandeld door Ajax’ medische staf en daarbij ernstig en blijvend hersenletsel opliep. “Deze casus draait vooral om de vraag hoe zijn carrière en inkomenssituatie zich zouden hebben ontwikkeld zónder het medisch onzorgvuldig handelen door de arts van Ajax. Daarbij houd je rekening met alle omstandigheden van het ongeval, waaronder zijn potentieel als voetballer en het onderliggend hartprobleem.”
Hypotheses
Hypotheses spelen niet alleen in zijn werk een grote rol, maar ook bij zijn voetballiefde, legt Bülbül uit. “Hoe een wedstrijd afloopt, hangt af van veel factoren: scheidsrechterlijke dwalingen, een gemiste penalty, blessures. Ik vind het leuk om te bedenken hoe een wedstrijd zou zijn verlopen als het een of ander niet was gebeurd, en te voorspellen wat er moet gebeuren om een bepaalde uitkomst te krijgen. Als voetbalfan leidt dit gefilosofeer over hypothetische situaties nergens toe, maar als letseladvocaat kan ik daar juist wél iets mee bereiken. Door te beargumenteren hoe de situatie van mijn cliënten zou zijn geweest als een ongeluk of ander voorval niet had plaatsgevonden, kan ik een schadevergoeding regelen en zorgen dat mijn cliënten zoveel mogelijk in de situatie komen van vóór de gebeurtenis.”
Vlotte pen
Hij noemt het ‘gaaf’ dat hij de juristerij kan combineren met de journalistiek en merkt dat hij als advocaat profiteert van zijn redactionele ervaring. “Taal is een belangrijk instrument van de advocaat. Een goede advocaat komt vlot tot de kern van een zaak en brengt iets ingewikkelds begrijpelijk onder woorden. Daarnaast weet hij lezers in zijn verhaal mee te nemen. Deze vaardigheden ontwikkel ik al sinds mijn elfde. Daardoor heb ik een relatief vlotte pen.”
Unieke content
Hoofdredacteur Dominic Mostert vroeg Bülbül om bij de redactie van FCUpdate te komen.“Dominic begon met 1,6 miljoen unieke bezoekers per maand. Amper negen maanden later zaten we op 4,6 miljoen. In no time hebben we het gat met concurrerende websites gedicht. Hoe? Door unieke content te bieden.”
Om die content te kunnen leveren, volgt hij praatprogramma’s, wedstrijden en sociale media om ‘invalshoeken te vinden die andere sites niet zien of durven te brengen’. Bülbül schreef bijvoorbeeld over een scheidsrechter die een speler ‘te kakken zette’. “Ik houd hem dan een spiegel voor. Maar ik zeik niet alleen af. Ik schreef ooit ook een complimenteus artikel over een scheidsrechter, omdat hij een speler waarschuwde, terwijl hij formeel een gele kaart had moeten geven. Die waarschuwing sloot meer aan bij de geest van de wedstrijd. Vind ik top.”
Ook schreef hij over een opmerking van een presentator tegen Ajacied Brian Brobbey: “Hij zei letterlijk: ‘Dus je bent eigenlijk slimmer dan wij denken.’ Een gekke en misplaatste opmerking. Hoezo zouden wijdat denken? Met zo’n artikel geef ik lezers en andere journalisten iets om over na te denken. Het is het leukst om iets te schrijven dat impact heeft. Al is impact relatief: uiteindelijk gaat het natuurlijk maar over voetbal.”
Benieuwd naar Bülbüls artikelen? Check hier.
Demen Bülbül is letselschadeadvocaat bij Jeroen Bosch Advocaten. Dit kantoor in Den Bosch is gespecialiseerd in letselschade-, aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht. Bülbül staat primair slachtoffers van verkeers- en bedrijfsongevallen bij. Daarnaast werkt hij parttime als webredacteur bij FCUpdate.