Dave Wesselink kende het bobsleeën van tv, maar verder zei de sport hem weinig. Inmiddels is hij advocaat én professioneel bobsleeër. “Als we allemaal fit blijven en stappen blijven maken is het niet de vraag óf we naar de Olympische Winterspelen in Milaan gaan, maar hoe ver we komen.”
Mocht Dave Wesselink zenuwachtig zijn voor een zitting, dan denkt hij aan de woorden van zijn patroon. “In een bobslee stappen is veel spannender dan een rechtszaal binnenlopen.” De advocaat is sinds 2022 professioneel bobsleeër. Afgelopen seizoen stuurde hij een viermansbob in circa 1 minuut en 5 seconden met een snelheid van 147 kilometer per uur door ‘s werelds enige natuurijsbaan. “Meestal slee je door een betonnen bak met oneffenheden en is er veel herrie. Omdat de baan in St. Moritz volledig uit ijs en water bestaat, hoor je enkel het gefluit van de slee als je over de baan scheert. Ik ervoer een ultiem gevoel van vrijheid.”
Cool runnings
Wesselink kende het bobsleeën van tv en had Cool Runnings gezien, een film over het eerste Olympische bobsleeteam van Jamaica. Maar verder zei de sport hem weinig. Dat veranderde toen hij met met zijn atletiekclub op trainingskamp in Tenerife was en hij iemand sprak die aan bobsleeën deed. Wesselink werd zó enthousiast dat hij een interesseformulier van de bobsleebond invulde.
Twee weken daarna kon hij naar Oostenrijk om het bobsleeën eens te proberen. “Toen ik in Igls aankwam, vroegen ze of ik piloot wilde worden. Ik had nooit eerder in een bobslee gezeten, laat staan dat ik er een had bestuurd. Maar ik dacht: oké, waarom niet?”
Superman
Na een korte uitleg denderde hij de berg af. “Het geluid, de snelheid, de druk qua G-krachten die je voelt als je door de baan gaat. Het moment dat ik finishte was ook gaaf. Die adrenaline-rush! Ik voelde me Superman en dacht: dit wil ik nog honderden keren doen.”
Zijn eerste rit was in een tweemansbob op een relatief eenvoudige baan. Maar er volgden tientallen andere, meer complexe (wedstrijd)ritten. Een paar maanden terug had Wesselink zijn eerste WK. Nu traint hij met zijn team voor de Olympische Winterspelen van 2026 in Milaan.
Zij-instroomsport
Eigenlijk heeft hij altijd aan topsport gedaan. Tijdens zijn rechtenstudie zat hij als hordenloper in het New Balance-atletiekteam. Wekelijks had hij negen trainingen van zo’n twee uur per keer: sprint- en krachttraining, ‘een beetje yoga’.
Nadat hij vijf keer Nederlands beste hordenloper was geworden en mee had gedaan aan het WK en andere internationale wedstrijden, ontdekte hij het bobsleeën.“ Bobsleeën is een soort zij-instroom sport. Je rolt er vanuit een andere sport in, zoals atletiek. Voor beide sporten heb je ongeveer hetzelfde fysieke profiel nodig: explosief, snel en krachtig.”
100% gefocust
Volgens Wesselink pik je de piloot van een bobsleeteam er zó uit. “Hij is wat rustiger dan de mannen die achter hem zitten en vooral het fysieke werk doen. Een piloot is meer in zichzelf gekeerd en is in zijn hoofd vaak al de baan aan het doornemen.”
Om zijn vaardigheden als piloot aan te scherpen, moet Wesselink zo veel mogelijk ervaring opdoen. “Het besturen van een bobslee is precisiewerk. Een minuscule stuuruitslag naar rechts of links maakt een wereld van verschil. Je moet 100% gefocust zijn.”
Omdat je in Nederland niet kunt bobsleeën, gaat hij in de winter veel en lang met zijn team de grens over om te trainen: Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland. Afgelopen winter is hij tussen oktober en maart twaalf weken weggeweest.
In Nederland probeert hij zijn werk tussen 9.00 een 17.30 uur te doen. Ervoor of erna gaat hij elke dag twee uur sprinten of doet hij aan krachttraining. Zijn teamleden, die overal in Nederland wonen, hebben hun eigen trainingsschema. “Ik houd van de afwisseling. Alleen maar bezig zijn met sport, voelt een beetje leeg. Vooral na het winterseizoen vind ik het fijn om mijn hoofd te gebruiken in plaats van alleen maar fysiek bezig te zijn.”
WK in Winterberg
Van alle wedstrijden tot nu toe, vond hij het afgelopen WK ‘het meest memorabel’. “De wedstrijden die we daarvoor hadden gedaan, zoals het EK, trokken weinig publiek. Bij het WK was dat anders: overal zaten mensen. Omdat het in Winterberg was, waren er veel Nederlanders, waaronder mijn ouders en vrienden. Eindelijk kon ik ze laten zien wat ik deed. Mensen wilden met me op de foto en vroegen mijn handtekening, terwijl ik maar een normale gozer ben. Zo’n gave sfeer: ik besefte dat ik tussen de beste bobsleeërs ter wereld stond.”
Als piloot onderhoudt Wesselink het contact met de bondscoach en bespreekt hij waar ze gaan trainen en naar welke wedstrijden ze gaan. “De planning voor het nieuwe seizoen ligt er al, maar staat nog niet helemaal vast. Behalve dat we in maart naar het WK in Lake Placid gaan.”
De kans dat hij zich in 2026 voor de Olympische Spelen kwalificeert, noemt hij ‘realistisch’. “Bij het WK werden we in de tweemansbob 19e van de 32 deelnemers, bij de viermansbob 16e van de 25 deelnemers. Wij eindigden in de middenmoot. Als je in zo’n wedstrijd in de top 20 komt is dat heel goed. Zeker als je, zoals ik, maar twee jaar ervaring als piloot hebt. De sponsors en de bondscoach zeiden dat er veel potentie inzit. “In de viermans zaten we bij de starttijden steeds in de top 10. Dus qua fysieke capaciteit zijn we bovengemiddeld.”
Crowdfunding
De komende tijd wil hij zijn stuurvaardigheden naar een hoger plan tillen, fysiek nog sterker worden en onder meer werken aan de chorografie van het team. Want: “Het is een kunst om samen te duwen.” Eén ding weet hij zeker: “Als we allemaal fit blijven en stappen blijven maken is het niet de vraag óf we naar de Olympische Spelen gaan, maar hoe ver we komen.”
Om hun kans op succes te vergroten, is Wesselink hard bezig om extra sponsors te regelen en is hij een crowdfundingscampagne gestart. “Het bedrijf Raadsheren sponsort mij, NewCold sponsort het team. In principe is ons hele seizoen gefinancierd, maar om iets extra te kunnen nodig is geld nodig. Willen we bijvoorbeeld een extra wedstrijd doen, dan moeten we dat zelf betalen. Zulke trainingsweken zijn duur: vervoer, hotel, eten, de afdaling – 100 euro per keer. “
Reizen
Een van de dingen die hij zo bijzonder vindt in de bobsleewereld is dat hij er ‘omringd is door mensen die een doel hebben en daar 100% voor gaan’. “Ik kan niet goed tegen mensen met een zesjes-mentaliteit.” Wesselink wil altijd winnen, iets wat er bij hem altijd in heeft gezeten. “Wat topsporters met advocaten gemeen hebben, is dat ze allebei resultaatgericht zijn.”
Sporten maakt hem gelukkig en geeft hem energie. Bij bobleeën is het niet alleen de sport die hij ‘gaaf’ vindt, maar ook alles eromheen. “Het teamgevoel, samen op pad gaan: Zwitersland, Canada, China, Noorwegen – en dan het Noorderlicht zien. Reizen met een doel vind ik het allergaafste dat er is.”
Dave Wesslink is advocaat bij Schenkeveld Advocaten in Alkmaar. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het ondernemingsrecht. Zijn dossiers gaat onder meer over aandeelhoudersgeschillen en bestuurdersaansprakelijkheid. Daarnaast begeleidt hij fusies en overnames.