Als docent Law, Leadership & Management aan Nyenrode Business Universiteit ervaar ik geregeld de hoeveelheid energie en passie die verloren gaat binnen grotere, juridische kennisorganisaties. Talenten blijven onopgemerkt of ondervinden te weinig kansen om zich te ontplooien. Leidinggevenden blijven steken in goede bedoelingen of ervaren te weinig draagvlak voor gewenste veranderingen. Frustraties alom, vaak volkomen onbewust en volstrekt onnodig.
Helaas blijkt uit onderzoek dat nog geen 13% van alle advocaten deze bevlogenheid volledig ervaart. Juist de inrichting van juridische kennisorganisaties en de wijze waarop wordt gestuurd blijkt een belemmering voor het werkgeluk van velen. Met name voor jonge advocaten, die op een andere wijze willen opereren en die meer autonomie in hun werk willen ervaren. Het feit wil dat deze wens nu juist voor alle partijen winstgevend is. Maar waarom verandert er dan niets?
Een advocaat die bekend is met alle wetten. Dus ook met ‘The Law of Requisite Variety’.
Eén van onze burgerverantwoordelijkheden betreft het kennen van de wet, ‘nemo censetur ignorare legem’. Als ik advocaten of advocaatpartners echter vraag of zij dan bekend zijn met de voor hen zo belangrijke wet ‘The Law of Requisite Variety’, krijg ik in de regel een uitdrukking van verbazing of ongeloof te zien. Welke ‘Law’? Hoe bedoel je? Een zorgwekkend antwoord aangezien juist deze wet het bestaansrecht van veel advocatenkantoren, die te maken hebben met een sterk veranderende markt, aantast.
De wet van ‘Requisite Variety’ (Ashby, 1969; Kuipers 2010) houdt in dat elke organisatie opgewassen moet zijn tegen alle bronnen van variatie die zich in de omgeving kunnen voordoen. Bij veel variatie, te denken valt aan wijzigingen in concurrentieverhoudingen door bijvoorbeeld nieuwkomers op de markt, klanten die meer macht op prijzen kunnen uitoefenen, het internet dat veel juridische expertise (gratis) prijsgeeft of cliënten die steeds meer gedifferentieerde rechtshulpverzoeken kennen, dient de organisatie veel variatie in te bouwen om hierop in te kunnen spelen.
Auteur Bas Kodden is specialist Law, Leadership & Management en werkzaam voor diverse universiteiten en MBA Business Schools. Eind 2013 verscheen zijn boek ‘Word een HELD – hoe bevlogenheid, vitaliteit en toewijding het verschil maken’. Hij is spreker op het Advocatuur Congres 2014.