Nu juridische budgetten krimpen als gevolg van de recessie, protesteren steeds meer Amerikaanse bedrijven tegen de gewoonte van advocatenkantoren om per uur te factureren. Dat meldt The Wall Street Journal deze week. “Net als de technologie- en huizenbubbels was er ook een juridische beroepsbubbel, en die wordt nu gecorrigeerd.”
Critici van de uurtje-factuurtjepraktijken in de advocatuur klagen dat advocatenkantoren deze gebruiken om de hoogte van hun facturen op te voeren. Zij pleiten voor een vooraf in een contract vastgelegde totaalprijs, oftewel een lump sum-regeling.
Volgens een onlangs uitgevoerde enquête hebben bedrijven dit jaar meer dan 50% meer alternatief gefactureerd. Deze verschuiving zou de inkomsten van topadvocatenkantoren verder kunnen afknijpen, schrijft de krant. De afgelopen achttien maanden verkeerden verschillende grote advocatenkantoren in zwaar weer als gevolg van de kredietcrisis.
Een voorbeeld: het bedrijf Pfizer Inc., dat meer dan 500 miljoen dollar per jaar spendeert aan juridische kwesties, verwacht zijn jaarlijkse binnenlandse uitgaven met 15 tot 20 procent te verminderen -vooral als gevolg van lump sum-regelingen. Het bedrijf gaat 16 advocatenkantoren lump sum betalen. Cisco Systems en American Express Co. komen met vergelijkbaar nieuws.
Juridische beroepsbubbel
Bedrijven klagen al langer dat tarieven in de juridische wereld worden opgeblazen, doordat ze junior advocaten zo veel mogelijk uren laten draaien, terwijl het werk op een veel efficiëntere manier kan worden gedaan. De recessie biedt bedrijven de kans veranderingen af te dwingen. Dat beamen advocaten uit zowel het bedrijfsleven als de advocatuur. “Net als de technologie- en huizenbubbels was er ook een juridische beroepsbubbel, en die wordt nu gecorrigeerd”, zegt David Antzis, managing partner bij Saul Ewing LLP.
Paul Lippe schrijft op Law.com dat per uur factureren en lump sum niet noodzakelijk veel van elkaar verschillen. Beide methodes kunnen, wanneer het goede advocatenkantoren en goede relaties betreft, tot uitstekende resultaten leiden. Hij noemt wel een aantal nadelen van de uurtje factuurtje-methode: niet alle gewerkte uren vertegenwoordigen dezelfde waarde, per uur factureren stimuleert advocatenkantoren om meer tijd aan een zaak te besteden dan nodig is en het houdt verbeteringen op het gebied van efficiënt en voordelig werken tegen.