DAS Rechtsbijstand moet wegens een beroepsfout een schadevergoeding van ruim 30.000 euro plus 15.000 euro proceskosten betalen aan een cliënt. Dat heeft de rechtbank Amsterdam onlangs bepaald. DAS kwam te laat in actie in een geschil over de slecht uitgevoerde renovatie van een Ferrari-motorblok, waardoor vorderingen van de cliënt op een autobedrijf werden afgewezen.
Een autoliefhebber uit Enschede, sinds 1993 verzekerd bij DAS, verzilvert in 2006 een tegoedbon van 30.000 euro bij het betreffende autobedrijf. Hij laat voor dit bedrag een Ferrari-motorblok reviseren, bestemd voor de Ferrari die hij als hobbyist zelf aan het renoveren is, zo blijkt uit een artikel over de al jaren slepende zaak in dagblad Tubantia.
Om onduidelijke redenen haalt hij deze motor pas eind 2011 weer op – al die jaren lag het ding in bewaring bij het bedrijf –, waarna hij ontdekt dat de revisie slecht is uitgevoerd. Er zijn diverse montagefouten gemaakt en lapmiddelen gebruikt, zo bevestigt ook een eind juli 2012 opgestelde rapportage van een derde partij. De renovatie zou overgedaan moeten worden, maar het autobedrijf weigert dit te doen.
De man doet een beroep op zijn rechtsbijstandsverzekeraar en start een procedure. Zonder succes: de rechtbank Overijssel stelt dat hij te laat heeft geklaagd over de gebreken aan de motor: dat had hij meteen na de ontdekking van de gebreken moeten doen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekrachtigt dit oordeel in hoger beroep. De autofanaat legt de fout bij DAS Rechtsbijstand: de verzekeraar zou te lang hebben gewacht met het aanschrijven van de wederpartij. DAS stelt in een reactie dat haar niets te verwijten valt en ‘het dossier goed en voortvarend is behandeld.’
Hier denkt de rechtbank Amsterdam in een 31 juli gepubliceerde uitspraak van 18 juli heel anders over. Een rapportage over de renovatie was immers eind juli 2012 al klaar, maar DAS schreef de wederpartij pas in januari 2013 aan over de conclusies. Dat is volgens de rechtbank Amsterdam aan te merken als een beroepsfout, waarbij ‘eiser nodeloos aan risico’s is blootgesteld’. Als DAS wel op tijd had geklaagd, zou de vordering van de cliënt op het autobedrijf volledig zijn toegewezen, aldus de rechtbank.
De Amsterdamse rechtbank veroordeelt DAS niet alleen tot vergoeding van de ruim 31.000 euro schade (plus rente sinds januari 2013), ook draait de verzekeraar alsnog op voor de kosten van het hoger beroep over het motorblok: ruim 15.000 euro.
Het is de tweede keer binnen een jaar dat DAS Rechtsbijstand wordt veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding. Eind vorig jaar besliste de rechtbank Amsterdam dat de verzekeraar 115.000 euro schade moest vergoeden aan een ex-leraar, wegens fouten en nalatigheid in de advisering in dienst ontslagzaak.