Voor tien advocaten is geen werk meer, meldt de woordvoerder van Clifford Chance aan Advocatie.nl. Clifford Chance is daarmee het eerste grote kantoor in Nederland dat gedwongen vertrek van advocaten bekendmaakt. Verder bevriest het kantoor de salarissen voor alle advocaten en het niet-juridisch personeel. Ook bij veel andere kantoren rommelt het. Een rondgang langs De Brauw Blackstone Westbroek, Loyens & Loeff, NautaDutilh en Houthoff Buruma.
”Het gaat bij de reorganisatie om een beperkt aantal van tien advocaten,” laat de woordvoerder van Clifford Chance weten. Volgens de De Stand van de Advocatuur 2009 van KSU-uitgeverij heeft het kantoor 162 advocaten, dat worden er nu dus 152. Vorige week is aan de juristen medegedeeld dat ze moeten uitkijken naar ander werk.
Het is niet zo dat bepaalde secties onevenredig getroffen worden door de reorganisatie: deze wordt organisatiebreed uitgevoerd. Opmerkelijk is dat er niet in het niet-juridisch personeel gesneden wordt. Gisteren maakte het kantoor ook bekend wereldwijd salarissen van de fee-earners en ondersteunende staf te bevriezen. Van een hiring freeze zoals het Financieele Dagblad eerder meldde is geen sprake.
De Brauw Blackstone Westbroek
Bij De Brauw gaat dat andersom. Het kantoor reorganiseert ook, maar juist onder niet-juridisch personeel. Het bedrijf wil over een periode van twee jaar 60 tot 90 arbeidsplaatsen via natuurlijk verloop schrappen. Momenteel bekijkt het kantoor in welke secties de arbeidsplaatsen komen te vervallen. Over enkele weken wordt dat bekend.
“Dit pakket van maatregelen moet voldoende zijn, zodat we niet over een paar maanden weer moeten ingrijpen, bijvoorbeeld met gedwongen ontslagen. Dat willen we voorkomen,” zegt de kersverse woordvoerder Bert van Dalen van De Brauw. Ook neemt het over de hele breedte nog juristen aan. Stagiaires, ervaren rotten en net afgestudeerden. “Met de instroom gebeurt niets.”
De winst per partner zal bij de Brauw ook lager uitvallen. Salarissen en tarieven worden bevroren. Opmerkelijk is dat De Brauw, met zijn zwaar getroffen M&A en financiële praktijken, niet van plan is zijn strategie aan te passen aan de veranderde markt.
Loyens & Loeff
Bij Loyens & Loeff, sterk vertegenwoordigd in het vastgoed en notariaat voelt men de crisis natuurlijk ook, maar managing partner Pim Bertels van Loyens & Loeff is gematigd optimistisch: “Het kan best zijn dat we tegen individuen zeggen dat ze beter naar iets anders kunnen uitkijken, maar van een reorganisatie is geen sprake.”
Volgens Bertels is de gemiddelde productie per fee-earner gedaald met 10% ten opzichte van het 2008 en het jaar daarvoor. Het winstniveau noemt Bertels “redelijk.” “We bekijken de situatie van maand tot maand. Januari en februari vielen ons ook niet tegen.”
Terwijl het advies van vorige week geïnterviewde consultants op de lange termijn bij focus en specialisatie ligt, noemt Bertels de diversificatie van de “brede praktijk” juist als een buffer voor het inzakken van de economie en de transactiepraktijken als M&A. Het feit dat veel Loyens & Loeff-vennoten een klantenpraktijk hebben in plaats van een transactiepraktijk, is volgens Bertels de reden dat bij Loyens & Loeff nog werk binnenkomt, en geen grote ingrepen in personeelsbestand en strategie noodzakelijk zijn.
NautaDutilh
”Als de huidige omstandigheden niet verbeteren, kan het zijn dat we ons genoodzaakt zien tot het nemen van maatregelen. Dit zou op termijn kunnen leiden tot een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen,” zegt Marc Blom, bestuursvoorzitter van NautaDutilh. Nauta snijdt in de kosten, en gaat de crisis verder te lijf door het beproefde intern schuiven van personeel van rustige praktijken naar de drukkere Restructuring & Insolvency, Pharma, Class Actions, Litigation en Employment.
Houthoff Buruma
Ten slotte Houthoff. “Niet veel te melden,” zegt Jaap Bosman, hoofd marketing en communicatie. Houthoff heeft afgelopen najaar een begroting gemaakt met crisiseffecten er in verdisconteerd. “Tot onze verbazing zitten we nog steeds vrijwel exact op de begroting. Niemand kan natuurlijk garanderen dat dit zo blijft, maar op dit moment lijkt de hoeveelheid werk eerder licht toe dan af te nemen.” Het kantoor heeft scenario’s voor als het minder gaat. “Maar die liggen in de kast,” aldus Bosman.