Advocaten verkopen geen kennis meer, maar vaardigheden. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm van bureau Brandeis, hij zal op Lexpo op 21 april aanstaande deelnemen aan de afsluitende paneldiscussie, denkt daarom dat de opleiding van advocaten moet veranderen: “Leuk en aardig hoor, de laatste stand van zaken in het verbintenissenrecht, maar amper relevant. Advocaten zullen veel meer moeten gaan trainen op vaardigheden. Dat besef dringt in de advocatuur maar langzaam door.”
Door Lucien Wopereis
Alberdingk Thijm staat weleens acteurs bij in een rechtszaak. Die nemen dan het laatste woord voor hun rekening, en dan houdt niemand het droog – bij wijze van spreken. “Ze houden dan een heel bevlogen pleidooi, alsof hun leven ervan af hangt. Iedereen hangt aan hun lippen. Ik denk dat acteurs in de nabije toekomst zeker advocaat zullen kunnen worden. Advocaten hebben geen monopolie op de voor de advocatuur benodigde skills.”
De oorzaak: de voortschrijdende informatietechnologie. Daardoor gaat in de advocatuur niet meer primair om boekenwijsheden – die kan iedereen met een beetje hersens wel achterhalen –, maar om vaardigheden. Wie is een kei in onderhandelen? Wie kan pleiten als geen ander, en wie kan vindingrijke juridische clausules bedenken? Wie kan als geen ander juridische argumenten in kaart brengen? Welke advocaat kan bij ondernemingen de rol van ‘trusted advisor’ – op strategisch niveau – echt vervullen? In dergelijke vaardigheden zit volgens Alberdingk Thijm de meerwaarde van de advocaat voor de cliënt.
De prijs van de advocaat, de rechter op de zaak en zijn of haar staat van dienst – hoe vaak is een vonnis van deze rechter in hoger beroep overeind gebleven? – de meest juridische succesvolle argumenten: het wordt door datamining en ICT allemaal steeds beter inzichtelijk. En de advocaat van de toekomst zal daar handig gebruik van moeten maken. In die zin is de techniek ook geen bedreiging, maar een kans. “De toenemende transparantie zal de advocaat heel erg gaan helpen bij het maken van zijn strategische keuzes.”
Bij bureau Brandeis wordt het leren van skills serieus aangepakt. Zo doet het kantoor onder leiding van een voormalige rechter en een coach aan oefenrechtbanken. “Dat is natuurlijk doodeng, pleiten voor je kantoorgenoten. Maar het werkt. Je kunt onder begeleiding werken aan je houding en je toon, en zien wat wél en wat niet werkt. Het gaat er uiteindelijk om gestructureerd en overtuigend over te komen. Dat is voor ons als litigation kantoor natuurlijk van groot belang.”
Ook andere advocatenkantoren zijn er soms heel goed mee bezig, stelt Alberdingk Thijm. “De Brauw doet het volgens mij heel goed. Stagiaires worden daar breed inzetbaar opgeleid, en zijn niet meer gebonden aan een praktijkgroep of een sectie. Dat is een moderne manier van denken over je mensen.”
Advocatie is mediapartner van Lexpo. Tijdens dit congres op 21 april aanstaande over innovatie in de advocatuur, staan drie onderwerpen centraal: innovatie in de juridische dienstverlening, innovatie in de business structures voor advocatenkantoren en cybersecurity. Klik hier voor meer informatie en inschrijven