China is booming. De economie van China is op dit moment één van de hardst groeiende economie ter wereld. Dé plek om zaken te doen. Maar daarvoor is plaatselijke kennis nodig. Om met Europese landen te onderhandelen, hebben de Chinezen ook kennis van de Europese wetgeving nodig. Met deze gedachte in het achterhoofd gaat de Maastrichtse Rechtenfaculteit samen met twaalf andere Europese universiteiten de Europa – China School of Law (ECSL) vestigen in Beijing.
17 miljoen Euro
De Europese Commissie heeft veel geld gestoken in dit project, ruim 17 miljoen euro. Het doel is de kennis en vaardigheden van de Chinese juridische beroepsgroep te verbeteren. “Primaire doel is om de Chinezen op te leiden naar onze maatstaven,”aldus Professor dr. Aalt Willem Heringa, decaan van de Maastrichtse Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Het project zal geleid worden door de Universiteit van Hamburg en loopt vanaf januari 2008 voor 5 jaar. Het consortium zal masteronderwijs bieden aan studenten en professionals.
Exporteur juridische kennis
Recht en rechtspraak zijn op dit moment sterk in ontwikkeling in China. Daardoor is er een grote behoefte aan meer opleidingsplaatsen van hoge kwaliteit. De kennis die de Chinezen hebben van de Europese wetgeving blijft achter bij de toenemende handel tussen China en Europa. Dit was de reden voor de Europese Commissie om samen met de Chinese regering het initiatief te nemen om de ECSL op te richten. “We willen Chinezen helpen bij het bouwen van een gedegen juridisch onderwijs en zo Europa op de markt zetten als exporteur van juridische kennis.”
Voorwaarde van de Commissie was dat de opleiding in haar opzet divers moest zijn en dus alle soorten recht moet omvatten. De opleiding zal voor een deel bestaan uit vakken over het Chinese recht en in het andere deel zal centraal in het onderzoek en onderwijs staan Europees Recht, Internationaal Recht en Rechtsvergelijking. De masteropleiding duurt in totaal drie jaar.
Eervol en officieel erkende ingang
De Universiteit Maastricht is de enige Nederlandse universiteit die deelneemt aan het winnende consortium. “Dit is niet alleen buitengewoon eervol, het biedt ons ook een prachtige officieel erkende ingang in de Chinese juridische wereld. Onze docenten gaan er les geven, waarschijnlijk komen er Chinese studenten hier delen van hun studie volgen, wetenschappelijk onderzoekers gaan samenwerken. Dit biedt op elk gebied prachtige kansen”, zo reageerde prof. Dr. Heringa verheugd.
Impact
Een grote impact wordt verwacht van de ECSL op de Chinese rechtspraak. Tegen het eind van het project wordt verwacht dat er ongeveer duizend studenten de masteropleiding gevolgd zullen hebben en dat daarvan ongeveer de helft een diploma op zak zal hebben. Verwacht wordt dat er ongeveer 40 tot 50 onderzoeksprojecten in gang zullen zijn gezet. Daarnaast zullen er ongeveer 5000 rechters en openbare aanklagers en ongeveer 700 advocaten en Europese professionals hebben deelgenomen aan trainingen verzorgd door ECSL.
Op den duur zullen ook buitenlandse studenten naar China kunnen om deze opleiding te volgen, maar het is primair bedoeld voor Chinese studenten. Later kunnen Amerikanen bijvoorbeeld tegelijk twee dingen doen volgens Heringa: kennismaken met het Chinese rechte en met het Europese Recht. Naast dat het een goede opleiding is voor de Chinezen, is Heringa van mening dat Europa kan laten zien dat het veel te betekenen heeft.
Deelnemers
Leider van het consortium is de Universiteit Hamburg. Vanuit China doen mee:
China University of Political Science and Law, Tsinghua University en Chinese National Prosecutors College (alle drie in Beijing). De Europese partners zijn:Universidad Autónoma de Madrid (Spanje), Universitá di Bologna (Italië), Université Robert-Schuman (Frankrijk), Foundation Nationale des Sciences Politiques (Frankrijk), Lunds Universiteit (Zweden), Katholieke Universiteit Leuven (België), Trinity College Dublin (Ierland), Central European University (Hongarije), Eötvös Loránd Tudományegyetem (Hongarije), Uniwersytet Jagiellónsky w Krakowie (Polen) en de University of Manchester (UK).