De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft in 2010 en 2011 twaalf vrouwen benoemd tot hoogleraar en voor de betreffende posities mannen uitgesloten. Dit is discriminatie op grond van geslacht en dus in strijd met de wet, zo oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling. De kwestie werd aangekaart door de Groninger Studentenbond.
Met de omstreden benoemingen heeft de RUG beoogd een achterstand van het aandeel vrouwelijke hoogleraren weg te werken. Het streefcijfer van 17% in 2010 zou niet worden gehaald, ondanks eerder genomen maatregelen, die een stijging van 8% naar 13% teweegbrachten. Hierop besloot de RUG om extra posities te creëren, uitsluitend bestemd voor (voldoende gekwalificeerde) vrouwen. De wet vereist echter dat posities ook open staan voor mannen. Slechts bij gelijke geschiktheid kan voorkeur gegeven worden aan vrouwen. De Commissie Gelijke Behandeling oordeelt nu dat de RUG aan deze eis niet heeft voldaan.
“De RUG doet gelukkig haar best om vrouwen een eerlijke kans te geven. Maar deze keer zijn ze echt te ver gegaan,” aldus Marlinde Gras, voorzitter van de Groninger Studentenbond. “Het gaat om het principe. Als de RUG iets wil doen tegen ongelijkheid, dan kan dat natuurlijk nooit met benoemingen waarvoor je een heel geslacht uitsluit. Dat is de wereld op zijn kop.”
De Groninger Studentenbond (GSb) staat in principe positief tegenover het verbeteren van de kansen voor vrouwen op hoge posities. De GSb heeft zich echter tegen deze benoemingen altijd al verzet. Zij heeft de RUG er meermalen op gewezen dat dit niet correct is. De GSb pleit in plaats hiervan voor structurele maatregelen. Zo moet het makkelijker worden hoge functies aan de RUG in deeltijd uit te voeren. Ook moet er bij benoemingen op worden gelet dat, wanneer een kandidaat in deeltijd heeft gewerkt, het aantal wetenschappelijke publicaties niet alles zegt.
Gras op de website de studentenvakbond: “De vele eerder genomen maatregelen hebben al tot een duidelijk resultaat geleid. De meeste maatregelen zijn echter zo recent genomen, dat ze nog lang niet zijn uitgewerkt. De achterstand kan dus absoluut worden ingelopen, ook zonder discriminerende benoemingen. Hoe nu verder? Gras: “We willen geen benoemingen terugdraaien, maar dit mag nooit meer gebeuren. Met deze uitspraak in de hand zullen we discriminerend beleid in de toekomst tegen kunnen houden. En het zou mooi zijn als de RUG erkende dat ze fout zat.”