Steeds meer jonge professionals zijn snel uitgeblust en opgebrand. Soms al voordat hun carrière is gestart. Onderzoeken wijzen meerdere oorzaken aan: hoge verwachtingen die niet matchen met de dagelijkse realiteit, permanent in verbinding zijn met anderen via social media en Whatsapp, onzekerheid over een baan, bijbehorende prestatiedruk, de drang om overal bij te willen zijn en niets te willen missen.
De lat ligt steeds hoger
Werden coaches jaren geleden veelal ingeschakeld om te coachen op ‘competenties’ of ‘richting maatschap’, nu draait de coachvraag steeds vaker om het voorkomen van stressklachten en uitval, of om ondersteuning bij een terugkeer op de werkvloer. Dit kan zich in iedere fase van de loopbaan en levensfase voordoen.
Opvallend is ook dat advocaat-stagiaires allemaal wel iemand lijken te kennen die thuis zit vanwege stress of burn-out, en dat zij bij zichzelf de ingrediënten hiervoor ook wel herkennen: de hoge lat, perfectionisme, geen fouten willen maken, geen nee kunnen zeggen, want ‘dan denken ze dat ik het niet aankan’. Vrije tijd en vakanties moeten ‘inspirerend & likeable’ zijn, en hobby’s ‘op hoog niveau’ beoefend.
‘Work hard, play hard’
Dit motto wordt vaak gebruikt door ervaren en succesvolle advocaten – die als rolmodel fungeren – bij de werving van jong talent. Dat klinkt ook erg leuk. Op alle fronten pieken, wie wil dit nu niet? Eenmaal aan het werk, is de dagelijkse werkelijkheid meestal toch minder glamoureus…
Na een jarenlange ‘verliefdheid’ op baan en kantoor (want: in een staat van euforie en altijd op kantoor willen zijn), belandt men in een realistischer fase waarin ook de minder mooie kanten van het advocatenvak en van kantoorgenoten zichtbaar worden. Een goed moment om de toekomstplannen nog eens goed tegen het licht houden. Een coach helpt in zo’n proces structuur aan te brengen en te ontwarren.
In balans blijven, dat gaat in de advocatuur niet vanzelf. Daarvoor is het nodig om geregeld aan zelfreflectie en introspectie te doen. Dat kan met een professionele coach, maar ook leidinggevenden in de advocatuur kunnen veel doen om daarbij te helpen. Steeds vaker worden ervaren advocaten ingezet als interne coach om het welzijn van de advocaat-stagiaires en medewerkers te bevorderen.
Tools voor de interne coach
De interne coach kent het kantoor, de mensen, de veranderingsprocessen en de cultuur van binnenuit en kan problemen vroegtijdig signaleren. Om deze interne coachrol goed te kunnen vervullen, is het volgen van een coachopleiding een must. Kennis van coachtheorieën en – technieken, maar vooral een goed zicht op je kwaliteiten en ontwikkelpunten als coach, maakt je effectiever in het ondersteunen van anderen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.
De Coachopleiding van Dialogue
In oktober 2015 gaat de vierde editie van de Coachopleiding voor professionals van start. Deze biedt een goed fundament voor professioneel coachen in de juridische praktijk.
Recent heeft Nieuwsuur aandacht besteed aan het groeiende aantal burn-outs onder starters op de arbeidsmarkt. Deze uitzending kunt u hier terugkijken.
Imke Blatter is coach, counselor en trainer bij Dialogue te Bussum.