Tweederde van de Britse vrouwelijke advocaten is seksueel lastig gevallen op het werk. Iets meer dan de helft (51%) kreeg er meer dan eens mee te maken. Dat blijkt uit een onderzoek onder tweehonderd advocaten – honderd vrouwen en honderd mannen – door Legal Week. 82% van de vrouwelijke respondenten die aangeeft lastig te zijn gevallen, stapte niet naar de leiding van het kantoor.
Partners zijn volgens het onderzoek de voornaamste boosdoeners: in 58% van de gevallen was er een partner betrokken. Het gaat dan om ongepast en seksueel getint taalgebruik (43%), ongepast fysiek contact (35%) of openlijk seksueel gedrag (9%). De resterende respondenten kozen ervoor om de vraag naar de aard van het gedrag niet te beantwoorden.
De situatie is wel minder erg dan in het verleden: 59% van de respondenten geeft aan dat de situatie is verbeterd ten opzichte van de tijd dat ze begonnen als advocaat. Een vrouwelijke respondent daarover: “Twenty years ago, a partner at the City firm at which I worked systematically sexually harassed junior women and generally behaved inappropriately under the influence of alcohol. I only reported this after I left, and the managing partner’s response showed he was aware. My current firm would never tolerate discrimination or harassment of any kind.”
Een groot verschil tussen vrouwen en mannen bestaat er ten aanzien van de vraag hoe serieus advocatenkantoren het probleem aanpakken. Van de vrouwen zegt 34% dat advocatenkantoren dat ‘heel serieus’ doen, terwijl 58% van de mannen deze vraag bevestigend beantwoord. En omgekeerd: 9% van de mannelijke respondenten vindt dat kantoren het probleem ‘niet serieus genoeg’ nemen, tegen 30% van de vrouwen.
Gevraagd naar de omvang van het probleem op advocatenkantoren, zegt een kleine minderheid van zowel mannen (3,6%) als vrouwen (4,8%) dat het een ‘enorm probleem’betreft. 37% van de vrouwen geeft aan het ‘een probleem’ te vinden, tegen 21,4% van de mannen. De grootste groep noemt het een ‘klein probleem’: 39% van de vrouwen, 50% van de mannen. Tot slot: 19% van de vrouwelijk en 25% van de mannelijke respondenten zegt er ‘geen probleem’ is.
Amal Clooney
Het schandaal rond Harvey Weinstein begint steeds meer sectoren te raken, waaronder de juridische. Acteur George Clooney heeft gezegd dat ook zijn vrouw Amal op het werk te maken heeft gehad met vormen van seksuele intimidatie. ‘This isn’t just showbusiness… It’s everywhere. My wife, who is a human rights lawyer, says she’s faced those exact kinds of situations in law, so it’s everywhere and it needs to be addressed as if it’s a problem for all of us,” aldus de acteur op de zender ET.
En een eerder slachtoffer van Weinstein, zijn assistente Zelda Perkins, heeft – niettegenstaande een Non Disclosure Agreement – verklaringen afgelegd over de rol van Allen & Overy bij de onderhandelingen over een schikking eind jaren negentig. Perkins stelde onder meer dat Weinstein in haar aanwezigheid veelvuldig naakt door de kamer liep. Ze kreeg uiteindelijk 125.000 Britse pond schadevergoeding, maar voelde zich geïntimideerd door de advocaten. ‘I was made to feel ashamed for disclosing his behaviour and assault, and expected to name those I had spoken to, as if they too were guilty of something,’ aldus Perkins tegen de Financial Times.
In de Nederlandse advocatuur blijft het qua onthullingen redelijk stil. Columniste Fleur Brockhus schreef er op Advocatie onlangs wel een column over, met de titel ‘Macht en Misbruik’. Een passage uit die column: ‘De hele stage was dik in orde: mooi appartement, mooie vergoeding, mooi kantoor. Ze was er flink van onder de indruk. Ook van de oudere partner die in de eerste week op de kennismakingsborrel even terloops zijn hand achter in haar broek stak. Ze versteende. Misschien was het een vergissing, had ze het zich verbeeld? Ze excuseerde zich en ging naar de wc. Toen ze terugkwam, wilde ze zich met een ander groepje collega’s mengen, maar de partner in kwestie zocht haar weer op en weer was daar die hand.’