Amerikaanse Baker McKenzie-partners weten sinds kort niet meer van elkaar wat zij verdienen. Het kantoor is na afloop van het boekjaar 2017/2018 overgestapt op een zogenoemd gesloten (‘black box’) beloningssysteem voor de Noord-Amerikaanse equity partners, meldt The American Lawyer op basis van bronnen dichtbij het kantoor.
Baker McKenzie, gemeten naar omzet het grootste advocatenkantoor ter wereld, hanteerde tot voor kort een vertrouwd transparant beloningssysteem voor partners. Met het nieuwe ‘black box’ beloningssysteem bepalen gewoonlijk de managing partners of managementcommissies de hoogte van de beloning voor iedere individuele partner. Deze beloningsafspraken worden verder met niemand anders binnen kantoor gedeeld. Baker McKenzie heeft geen tekst en uitleg willen geven aan The American Lawyer over de verandering.
Kantoren als Jones Day en Greenberg Traurig werken al langer volgens een dergelijke methodiek. Een potentieel voordeel ervan is dat partners meer onderling gaan samenwerken als een zekere beloningscompetitie de kop in wordt gedrukt. Nadelen liggen ook op de loer: gebrek aan transparantie kan zorgen over een oneerlijke verdeling van de taart in het leven roepen. Sterker nog: een voormalige vrouwelijke partner van Jones Day uit Californië klaagde het kantoor vorig jaar hierom aan. Zij stelt in haar aanklacht dat Jones Day vasthoudt aan het black box model om te verhullen dat vrouwelijke partners minder krijgen uitbetaald dan mannelijke.
Volgens een onderzoek van consultancy Major Lindsey & Africa van vorig jaar hebben de meeste (Amerikaanse) advocaat-partners een voorkeur voor openheid van zaken. Gemiddeld genomen zijn de beloningen van partners zoals toegekend in alle transparantie bovendien iets hoger dan in een ‘black box’ systeem.