Opportunistisch jobhoppen in de advocatuur is er even niet meer bij, dezer dagen. Zowel werkgever als advocaat zijn behoedzaam. Het is rustig, maar ingezakt is de arbeidsmarkt voor de werkzoekende zeker niet. Vooral voor kwalitatief hoogwaardige advocaten zijn er nog voldoende kansen op een nieuwe baan. Met name in sectoren arbeids- en failissementsrecht, die opbloeien in crisistijd. Maar: “Er wordt flink gesnoeid in de recruitmentbudgetten. Die zijn bij de kantoren ongeveer gehalveerd.”
Het lijkt even helemaal opgedroogd. De mailbox met Nieuwe Uitdagingen blijft, op wat starters en een partnerbenoeming na, vrijwel leeg. Iedereen blijft zitten waar ie zit zo lijkt het.
“Dat komt doordat het natuurlijke verloop bij de kantoren momenteel bijna nihil is,” zegt Nienke Fokma van Legal Work Force. “Juristen zoeken naar zekerheid. Men is tegenwoordig behoedzaam en neemt geen risico.” Fokma ziet op dit moment nog geen tekenen van een aantrekkende vraag. Ze adviseert haar klanten te wachten met het plaatsen van een vacature als ze nog niet zeker zijn of deze daadwerkelijk vervuld mag worden. “Het is vaak niet makkelijk een geschikte kandidaat te vinden.”
Ondanks de voorzichtigheid ligt de markt niet helemaal stil. “Als er een echte kans is doet men het, maar men moet goed nadenken voordat de stap wordt gezet,” is het advies van Christ’l Dullaert van Le Tableau. “Ik stuur mensen terug die interim jurist willen worden, een aantal jaar goede baan hebben en zomaar nu de stekker eruit willen trekken. Het is echt een heel ander leven.”
Opportunistisch jobhoppen is wel over volgens Dullaert, die de arbeidsmarkt na overspannen jaren nu “normaal” noemt. Waar het de vaste dienstbetrekkingen betreft, ziet Dullaert twee bewegingen bij de werkgevers. “De hand zit op de knip, maar als er goede mensen beschikbaar zijn dan is er nog steeds heel veel mogelijk en is men nog steeds geïnteresseerd. Werkgevers zijn nu wel veel kritischer op wie ze binnen halen.”
Recruiters van de kantoren moeten nu ook zelf flink aan de bak, zegt Terry Verheij van Voxius. “Want er wordt flink gesnoeid in de recruitmentbudgetten. Die zijn bij de kantoren ongeveer gehalveerd. Er is daardoor veel minder geld beschikbaar om extern te werven,” aldus Verheij.
Stagiaires
Met name voor de stagiaires die voorheen met veel beloften werden binnengehaald, lijken de carrièrekansen daarom nu minder. Eenderde gaat er gewoontegetrouw uit bij de grote kantoren aan het eind van de stageperiode. Dat geldt ook voor advocaten die zichzelf niet zien doorgroeien binnen het kantoor. De “war for talent” lijkt daar omgeslagen naar een “war amongst talent.”
Dat ziet ook Judith Bourgondiën, legal recruiter bij Rousch Legal, een middelgroot werving- en selectiebureau met vestigingen in Breda, Eindhoven en Arnhem. Volgens haar duren de procedures momenteel allemaal wat langer: “Werkgevers zijn voorzichtiger geworden, ze willen meer zekerheid voordat ze iemand in huis halen.” Ze merkt dat de markt wel is afgekoeld, maar na een dip in aanmeldingen van kandidaten in januari is het volgens de recruiter wel weer wat aangetrokken.
Arbeids- en faillissementsrecht
Voor advocaten in het arbeidsrecht en faillissementsrecht is het nu dat tijd om over te stappen, als ze daar zin in hebben. “Daar is nu veel vraag naar.” Advocaten in het personen- en familierecht kunnen beter blijven zitten waar ze zitten. Noodgedwongen, want er is nu nauwelijks vraag naar.
Daarnaast ziet Bourgondiën de trend dat relatief meer bedrijfsjuristen de keus voor de advocatuur maken. “Het bedrijfsleven merkt meer van de recessie. De overstap van bedrijfsleven naar advocatuur begon al in september en oktober. Soms ook door gedwongen ontslag.”
Ook aan de kant van de werkzoekenden is meer sprake van voorzichtigheid. En terecht. Eerst krijg je immers een jaarcontract met de kans dat niet verlengd wordt, en dan is het vaak Last In First out. Op de werkvloer heerst volgens Dullaert weer een normale werkdruk, waar deze eerst extreem was. “De baas heeft ook meer tijd om je in de gaten te houden en te zien hoe je functioneert. In de drukke tijd is dat wel eens anders.”
Wat moet een advocaat doen die denkt aan overstappen maar dat niet durft? “Juist nu oriënterende gesprekken voeren, omdat men er ook de tijd voor heeft,” adviseert Dullaert. “Er is meer tijd om met elkaar te praten, en dat moet je benutten. Sommige mensen hebben altijd zo hard gewerkt en nauwelijks tijd genomen om na te denken. Nu er een moment van rust is, neem een moment van reflectie. Maak eens een wandeling.”
Zie ook het artikel ‘Aantal vacatures in de juridische sector trekt weer aan’