“Stichtingen en advocaten die opkomen voor de belangen van gedupeerde consumenten schieten als paddenstoelen uit de grond. Er gaan miljoenen euro’s in om. Maar wat hebben al die advocaten en stichting eigenlijk bereikt voor al dat geld?” Daarover ging de laatste uitzending van Kassa, waarin advocaat Dion Bartels finaal onderuit werd gehaald door presentator Felix Meurders. Meurders confronteerde de advocaat zelfs met het schriftelijke bewijs dat hij als aandeelhouder op de lijst staat van een beleggingsfonds waartegen hij procedeert. “Nee! Niet aan de orde. Klopt niet.”
Algemeen deken Willem Bekkers waarschuwde vorige week in het Financieele Dagblad (FD) voor “kwakzalvers” die gedupeerden bij massaclaims met onrealistische beloften hun laatste beetje geld uit de zak kloppen. “Wanneer dat advocaten betreft, kunnen die niet hard genoeg worden aangepakt door de tuchtraad,” aldus Bekkers in het FD.
Big Business
Kort daarop wijdde Kassa een uitzending aan hetzelfde onderwerp. “Eén naam die eigenlijk elke keer weer opduikt is die van advocaat Dion Bartels,” merkte Meurders op. Bartels Advocaten komt in het rijtje belangenbehartigers telkens als duurste uit de bus. Cliënten maken bij grote zaken vooraf bijna 1200 euro aan inleg per persoon aan Bartels over.
Meurders rekende uit wat zaken als Palm Invest en DSB, twee van de in totaal 30 beleggingsfraude zaken die Bartels in zijn portefeuille heeft, vervolgens aan inleg opleveren: rond de vier ton per stuk, en dan is de eventuele succesfee nog niet eens meegerekend. De afgelopen jaren moet Bartels Advocaten miljoenen hebben verdiend, concludeerde Meurders. “Dit is big business lijkt mij, hè?” Op de directe vraag “Hebben de gedupeerden al geld gezien?” moest Bartels na een omweg wel antwoorden: “Tot op dit moment niet.”
“Klopt niet”
Bartels, die Meurders herhaaldelijk op amicale toon aansprak met ‘Felix’, bleef op luide toon verkondigen dat er niets loos is bij Bartels Advocaten. Ook nadat Meurders een brief toonde waaruit bleek dat Bartels als aandeelhouder op de lijst staat bij beleggingsfonds Carribean Comfort, waartegen hij namens een grote groep gedupeerden procedeert. Ook wees Meurders erop dat Bartels als bewindvoerder is aangemeld bij Terra Vitalis, waartegen hij eveneens procedeert. Het leek Bartels bijzonder heet onder de voeten te worden. Toch hield hij vol. “Nee, absoluut niet. Klopt niet. Dat is niet aan de orde,” aldus Bartels’ verweer, wat leidde tot verontwaardigd gelach in de zaal.
Ook het nieuws van afgelopen week over een mogelijke schorsing van Bartels, waarover op 15 december uitspraak wordt gedaan door de Raad van Discipline, bracht Meurders ter sprake. Maar ook de mogelijkheid van een schorsing is volgens Bartels “niet aan de orde”. Waarom hij zich daar geen zorgen over maakt, wil hij graag na 15 december in Kassa komen uitleggen, zei hij. Kijkers kunnen zich vast verheugen op dit eventuele, ongetwijfeld opnieuw vermakelijke vervolg.