Negen HBO-rechtenopleidingen hebben gezamenlijk een nieuwe online tool voor HBO-rechtenstudenten laten ontwikkelen, die hen moet helpen zich beter voor te bereiden op de beroepspraktijk. De ‘Atlas van de rechtspraktijk’ biedt een overzicht van ruim 65.000 juridische functies – op HBO- en WO-niveau – binnen de Nederlandse rechtspraktijk.
De Atlas van de rechtspraktijk is sinds het begin van het nieuwe studiejaar beschikbaar en toont een Google Maps-achtige kaart van juridisch Nederland. Hierop zijn de juridische epicentra in het land (van Zuidas tot Rotterdam) duidelijk uitgelicht. Wie maar genoeg inzoomt, vindt verdeeld over diverse organisaties op de kaart het overzicht van de ruim 65.000 juridische functies in Nederland.
De website geeft hierbij aanvullende informatie over het aantal en de aard van de functies per sector of rechtsgebied en de verdeling van de functies over maatschappelijke sectoren. Ook zijn er interviews met juristen uit de praktijk te vinden, die meer helderheid bieden over de inhoud van een baan. Het doel: studenten vanaf het begin van hun studie inzicht geven in de diversiteit en de breedte van de rechtspraktijk.
Belangeloos
Sinds de start zijn ruim 1500 organisaties al opgenomen in de Atlas, inclusief bijna alle grote werkgevers voor juristen waaronder advocatenkantoren, rechtbanken en overheidsinstanties. Zij leveren hun informatie belangeloos aan voor het project. De gegevens van deze organisaties bieden de deelnemende opleidingen inzicht in actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, zodat zij de inhoud van hun onderwijs eventueel kunnen afstemmen op de beroepspraktijk.
De Atlas is ontwikkeld op initiatief van de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met het Landelijk opleidingsoverleg van de HBO-opleidingen Rechten en Sdu Uitgevers. De behoefte aan zulke gedetailleerde informatie over de juridische arbeidsmarkt ontstond bij het onderzoeksprogramma Legal Management van de Hogeschool van Amsterdam, dat onderzoek doet naar de organisatie van juridische dienstverlening in Nederland.
Opdrachten
Volgens projectleider Ivar Timmer schaarden de opleidingen zich direct enthousiast achter het initiatief. “De opleidingen hebben zich voor vier jaar aan het project verbonden en betalen allemaal een klein bedrag per student om een student voor de duur van zijn of haar studie toegang te geven tot de Atlas.” Alle eerstejaars HBO-rechtenstudenten krijgen een dezer dagen een persoonlijke inlog voor de atlas. Eerste opdrachten met de Atlas zitten er al op. “Studenten moesten bijvoorbeeld op zoek naar specifieke uitvoerende organisaties in een bepaalde plaats of rechtsgebied”, vertelt Timmer.
Het onderzoeksprogramma Legal Management publiceert begin 2014 een analyse over de juridische arbeidsmarkt, ten behoeve van het Landelijk opleidingsoverleg HBO-Rechten.