Welk Amerikaans advocatenkantoor heeft vorig jaar de meeste poen binnengeharkt? De winnaar: een nipte zege voor de gebruikelijke lijstaanvoerder Skadden Arps Slate Meagher & Flom met 2,2 miljard dollar. Nipt, want Skadden wordt op de hielen gezeten door Baker & McKenzie, dat maar tien miljoen dollar minder binnen wist te halen, meldt The Lawyer.
Het jaar had geen maand langer moeten duren, of het gewoonlijk onaantastbare Skadden uit New York City, dat tegenwoordig uurtarieven van meer dan $1000 hanteert in spraakmakende faillissementszaken, werd van de troon gestoten door de runner up. Baker schoot omhoog in de poenlijst met een groei van 20% in total revenues. Daarmee het enige Amerikaanse kantoor dat de groei in de double digits wist te pompen. Het elitaire Skadden realiseerde slechts magere groei van 1%.
Slecht nieuws voor de partners van Skadden en nog negentien andere kantoren uit de Amerikaanse top-30, want de PEP – Profit per Equity Partner – liep averij op. Baker-partners pepten zich wel op met een toename van 13%. Bij Skadden en nummer drie Latham & Watkins, vorig jaar nog tweede, daalde het inkomen per partner met 10 en 21%.
Maar niet getreurd, het opkrikken van de PEP is alweer in volle gang. Er wordt door de Amerikaanse kantoren flink gesnoeid in de kosten. Legal Week meldt in de editie van vorige week dat er in één dag 800 ontslagen zijn gevallen bij advocatenkantoren in de VS.
Allemaal de schuld van de crisis, want vorig jaar zag het er lijstje er voor iedereen beter uit. Overigens kan het feestvieren over de verse podiumplek snel omslaan in een kater, want het fiscale jaar van Baker loopt tot juli, waardoor over het vorige jaar de ergste maanden van de recessie en het opdrogen van de M&A niet zijn meegenomen.
Binnenkort meer nieuws over lijstjes, want vrijdag 20 maart worden de KSU Gouden Zandlopers weer uitgereikt voor welke kantoren de beste zijn in diverse disciplines in Nederland. Op dezelfde dag ook de presentatie van de nieuwe
Stand van de Advocatuur 2009, met daarin onder andere aandacht voor de vraag hoeveel PEP er nog in de Nederlandse advocatuur zit.