De eigen rol in advisering over kringloopeconomie-vraagstukken heeft Allen & Overy Amsterdam duidelijk geïnspireerd. Het kantoor meldt in een persbericht zelf te starten met het circulair maken van zijn eigen bedrijfsvoering. ‘Het is belangrijk vanuit ecologisch én economisch perspectief,’ zegt bestuursvoorzitter Brechje van der Velden.
Het begrip circulaire economie draait om de beperking van afval en de recycling van alle grondstoffen waaruit een product bestaat. Dit brengt nieuwe technische innovaties met zich mee, maar ook nieuwe juridische vraagstukken en milieuwetgeving, zoals Allen & Overy-partner Werner Runge vorig jaar al in Advocatie Magazine vertelde. Runge nam zitting in het platform Circle Economy en stelde hij een eerste universeel circular service contract op, met als proef een specifieke versie voor het Nederlandse bedrijf Fairphone. Ook dacht het kantoor in Circle Economy mee over de toekomst van circulaire bouw.
Niet vreemd dus dat Allen & Overy Amsterdam nu ook zelf aan de slag wil met een volledig circulaire bedrijfsvoering. Het proces start dit jaar met circulaire inkoop voor het bedrijfsrestaurant en van diverse kantoormaterialen. Waar mogelijk wil het kantoor zogenoemde product-as-a-service overeenkomsten aangaan met leveranciers, wat kortweg draait om het niet langer bezitten, maar enkel gebruiken van goederen. Verder wil het advocatenkantoor in samenwerking met de afvalverwerker zijn reststromen verder scheiden.
Er is volgens het kantoor ook overleg gaande met de eigenaar van het kantoorpand, het Apollohouse, over de installatie van zonnepanelen. Dit kan echter lastig worden, omdat het pand de status van rijksmonument heeft. Als het lukt, wil Allen & Overy ook deze zonnepanelen in een product-as-a-service constructie afnemen. Het kantoorgebouw heeft sinds de renovatie van zeven jaar geleden al wel het energielabel A, onder meer dankzij het gebruik van warmte/koudeopslag.
“We ondersteunen al bij het slechten van de financiële en juridische barrières die de overgang naar een circulaire economie nu nog in de weg staan,” zegt Van der Velden. “Het is daarom niet meer dan logisch dat we ook onze eigen bedrijfsvoering circulair gaan maken. Zo dragen wij op alle manieren die in onze macht liggen bij aan het Nederlandse doel om vóór 2050 een circulaire economie te realiseren.”
Voor het circulair maken van de bedrijfsvoering en de uiteindelijke realisering van een CO2-neutraal kantoor krijgt Allen & Overy hulp van PHI Factory. ‘Amsterdam’ zegt desgevraagd voorop te lopen: andere Allen & Overy-kantoren zijn nog niet bezig met een circulaire bedrijfsvoering.
Allen & Overy is overigens ook weer niet het enige Nederlandse kantoor dat actief bezig is met duurzaamheid. CMS liet eind vorig jaar vol trots weten een vier sterren BREEAM-certificaat te hebben ontvangen voor het nieuwe, van zonnepanelen en warmte/koude-opslag voorziene nieuwe kantoor aan de Zuidas.