Een nieuwe Canadese legal tech-onderneming zegt dat het AI kan gebruiken om inzage te geven in de denkwijze van individuele rechters. Zo zouden advocaten hun pleidooien kunnen aanpassen aan een specifieke rechter en daardoor betere resultaten boeken in de rechtszaal.
Dat meldt persbureau Reuters. Het in Toronto gevestigde Bench IQ wist een startkapitaal van 2,1 miljoen dollar op te halen, mede dankzij de investeringen van durfkapitalisten Maple en Haystack. Ook advocatenbureaus investeren in het nieuwe bedrijf.
Alomvattende inzichten
Bench IQ zegt gebruik te maken van AI-technologie die is gebaseerd op grote taalmodellen. Zo kan de technologie ‘alomvattende inzichten’ geven in de besluitvorming van de rechters, niet alleen in hun schriftelijke uitspraken.
Naast de advocatenkantoren die investeren in Bench IQ – waaronder Cooley, Fenwick & West en Wilson Sonsini Goodrich & Rosati – zouden zich ook al twaalf kantoren hebben gemeld als klant voor de pilot.
Advocaat onder vuur om ChatGPT
Hoe belangrijk het voor advocaten is om alleen gebruik te maken van geverifieerde bronnen, blijkt nog maar eens uit zaak uit Canada. Een advocaat uit Vancouver stond een vader bij in een voogdijzaak. De vader wilde zijn kinderen meenemen op een buitenlandse reis, maar de moeder gaf geen toestemming.
De advocaat vroeg ChatGPT om jurisprudentie die de zaak van haar cliënt zou ondersteunen. ChatGPT produceerde vervolgens drie voorbeelden. Twee daarvan gebruikte de advocaat in de rechtszaak. Toen de advocaat van de tegenpartij zei de voorbeelden nergens terug te kunnen vinden, moest de advocaat bekennen dat ze ChatGPT had gebruikt.
De advocaat heeft haar excuses aangeboden. Voor de tegenpartij is de kous daarmee nog niet af. Zij zouden veel tijd en geld hebben verspild door tevergeefs te zoeken naar de aangehaalde voorbeelden. De rechter in de zaak noemde de advocaat naïef over de risico’s van AI, maar vindt niet dat zij de tegenpartij schadeloos hoeft te stellen.