Vorige week werd de website Advocatenoverzicht.nl gelanceerd door DGN publishers. Daar staan onder meer uurtarieven vermeld van de advocaat. Staatssecretaris Albayrak was bij de ‘opening’ aanwezig en stelde dat de advocaten die niet meedoen, zichzelf diskwalificeren. Inmiddels hebben 1200 kantoren zich aangesloten. Een korte verkenning leert dat de kinderziektes er nog niet uit zijn.
Met de website wil Peter Ruys van DGN Publishers meer transparantie brengen in de wereld van de advocatuur en de kwaliteit van de dienstverlening. Ruys zette tien jaar geleden de tarieven van notarissen online op Degoedkoopstenotaris.nl. “Het is eigenlijk gek dat er in de wereld van de advocatuur niet echt duidelijk was wie wat doet, en hoeveel het kost. Tegenwoordig is internet niet meer weg te denken in de wereld van de vergelijkingssites,” stelt Ruys.
De site is voornamelijk bedoeld voor particulieren en MKB-ers op zoek naar een advocaat. Gegevens plaatsen op Advocatenoverzicht.nl is gratis. De advocaten en kantoren worden zelf verantwoordelijk voor de content. Ruys meldt dat 1200 kantoren, ongeveer een derde van het totaal, zich heeft aangemeld, en dat er nu snel meer volgen. “Er heerst nog koudwatervrees.”
Wekkertjes
Ruys beaamt dat tarieven maar één aspect zijn om een keuze voor de juiste advocaat te maken. Moeilijker is om de kwaliteit van de advocaten te toetsen. Dat gebeurt voor een deel op Advocatenoverzicht, op de tijd die aan een specialisatie wordt besteedt. Wekkertjes, van één tot vijf, op de site geven dat aan. De bedoeling is dat een nichekantoor hoger zal komen in de zoekresultaten als er op een bepaalde specialisatie gezocht wordt. Ook de talen die een advocaat spreekt en de openingstijden van kantoor worden weergegeven op de site. En er wordt samen met een aantal organisaties gewerkt aan kwalitatieve audits over de advocaat.
Kinderziektes
Zoals gezegd worden de advocatenkantoren zelf grotendeels verantwoordelijk voor de content. Sommige kantoren wisten ook niet dat ze op de site gezet zijn. Toch een beetje meedoen, of je nou wil of niet. Want er is nog een hoop werk aan de winkel. Een kort onderzoek leert dat de database nog niet helemaal scherp is. Zo is Eberhard van der Laan nog te vinden als werkzaam bij Kennedy Van der Laan, terwijl deze al sinds half november minister is. Vermaard strafpleiter Piet Doedens, die sinds een hersenbloeding in 2007 al geen praktiserend advocaat meer is en zijn kantoor zomer vorig jaar sloot, staat er op. Ook de doden zijn springlevend op Advocatenoverzicht, in de persoon van Gerard Hamer, die eind december 2008 overleed.
Ook kloppen de aantallen advocaten nog niet helemaal, of zijn de vermeldingen niet compleet. Van Loyens & Loeff ontbreken bijvoorbeeld de vestigingen Arnhem en Eindhoven. Bij De Brauw Blackstone Westbroek zijn zo’n 100 advocaten verdwenen, omdat de verhuizing naar Amsterdam niet is verwerkt. Op de site staat verder vermeld dat Allen & Overy 212 advocaten in dienst heeft. Dat zijn er ongeveer 20 minder, maar het verschil wordt verklaard doordat er ook (kandidaat)notarissen zijn meegenomen. “Notarissen? Dat is niet de bedoeling. Moeten we nog aanpassen,” reageert Ruys.
Orde volgt kritisch
Ruys wilde advocatenoverzicht anders aanpakken dan dat hij de notarissite aanpakte, en het samen doen met de Orde. Die haakte echter af na gesprekken in 2003. In een filmpje op de homepage vertellen advocaten dat een advocaat van de orde opleidingspunten krijgt, maar dat dat nog niks zegt over de kwaliteit van de advocaat.
Algemeen Deken Willem Bekkers juicht de openheid en transparantie toe, maar volgt de ontwikkelingen kritisch. Bekkers: “De Orde zal wel in actie komen als blijkt dat er misleidende informatie op de site komt te staan.” Ook heeft Bekkers enige vraagtekens bij het geopenbaarde uurtarief als leidend principe bij advocaatkeuze, omdat er volgens hem geen starre tarieven worden gehanteerd.