Lawyers Plus Advocaten (LPA), een landelijk overkoepelend netwerk van ongeveer dertig aangesloten advocatenkantoren, is vorige week failliet verklaard. Lawyers Plus bestond sinds 1992, maar leed sinds het najaar van 2008 een zieltogend bestaan. Het netwerk leverde diensten voor onder andere Bouwend Nederland, MKB Nederland en de Vereniging Eigen Huis. Men is niet verbaasd: “Advocaten kregen niet betaald.”
De man achter Lawyers Plus, is ene Arnoudd de Wit of Arnaud De Wit. De naam blijft vaag. In een artikel over LPA in de Quote uit ’95 heet hij weer Arnold, een voormalig computerverkoper. De Wit wil zijn voornaam niet noemen. “Ik wil er niets over zeggen, en je mag er ook niet over schrijven,” bijt deze terug, gevraagd naar uitleg. De Wit wil duidelijk niet ingaan op de achtergronden van het faillissement van de organisatie.
Volgens advocate Janina Maduro, die namens curator Edward Dijxhoorn van Marree en Dijxhoorn Advocaten uit Amersfoort aan het faillissement werkt, kwam Lawyers Plus in de problemen nadat een aantal grotere opdrachtgevers als brancheorganisaties, en enkele rechtsbijstandorganisaties wegliepen bij Lawyers Plus. Één van die organisaties is de Vereniging Eigen Huis (VHE). De vereniging deed in drie jaar tijd enkele honderden doorverwijzingen naar Lawyers Plus, maar verbrak de samenwerking zomer van vorig jaar wegens klachten over LPA en De Wit. Ook Maduro kent de werkelijke naam niet van De Wit; in de dossiers staan ook verschillende voornamen.
Hans Andre de la Porte, woordvoerder van de VHE: “We kregen structureel veel klachten van onze leden over LPA. Niet over de advocaten, maar over de financiële afhandeling van Lawyers Plus zelf. Het ging vaak mis bij betalingen aan de advocaat door LPA, want die kregen niet betaald voor hun werk. Onze leden kregen ook geen rekeningen van de advocaten, maar wel van LPA. Er was veel onduidelijkheid over die facturen. Onjuist, vaag en te hoog.”
Volgens De la Porte kwam er geen verbetering in, en was Arnoudd de Wit vaak onbereikbaar. Deze had ook geen antwoorden op vragen van VHE over de problemen. “De kwaliteit was niet voldoende, daarom hebben we de samenwerking na drie jaar beëindigd.” De VHE heeft nog geen alternatief gezocht voor Lawyers Plus, maar zich in house versterkt.
MKB
Nog een organisatie waar LPA een samenwerkingsverband heeft, is MKB Nederland. Die organisatie verzelfstandigde in 2003 de juridische adviestak tot MKB Juridisch Advies. Deze juristenclub werd door De Wit overgenomen van MKB Nederland, hij werd directeur en enig aandeelhouder. Met het wegvallen van het advocatennetwerk verliest het een aanzienlijk deel van zijn waarde voor de cliënten van MKB Juridisch Advies, die ironisch genoeg ook incassozaken doet.
Marcel Braakman, hoofd verenigingszaken bij MKB Nederland. “De Wit mocht als preferred supplier de naam MKB voeren, wij verwezen ondernemers met vragen door naar hem. We hebben ooit gekozen voor De Wit, omdat hij het advocatennetwerk Lawyers Plus achter zich had staan. Zo konden we de dienstverlening aan onze leden beter organiseren.”
Braakman heeft desgevraagd nog geen weet van het faillissement van Lawyers Plus, maar zegt nu dat hij geen leden meer door zal sturen naar MKB Juridisch Advies, nu het advocatennetwerk wegvalt. “Leden met vragen moeten nu zelf een advocaat zoeken.” Braakman zegt op zoek te gaan naar een ander netwerk.
Doorstart?
Of er een doorstart in zit, is ook niet duidelijk. Janina Maduro kan in dit stadium van haar onderzoek weinig zeggen over welke opties er open staan voor Lawyers Plus. “Daar is het nog te vroeg voor.” Een snelle blik van Maduro in het dossier van Lawyers Plus laat een actief bestand zien van ongeveer 30 aangesloten kantoren, variërend van klein tot middelgroot, en een portfolio van zo’n 1200 zaken in diverse stadia van afhandeling.
Alle aan De Wit gelinkte websites, onder andere van Lawyers Plus en MKB Juridisch Advies, zijn vanmorgen uit de lucht gehaald. Een intensieve zoektocht naar advocaten die voor LPA zaken deden levert een advocaat op die anoniem wil blijven: “Het langverwachte is nu gebeurd. LPA was een tranendal, ze betaalden slecht. Ik heb al eens bijna het faillissement aangevraagd. Onder die dreiging werd alles betaald. Ik heb De Wit al eens helemaal nagetrokken. Hier zal waarschijnlijk een bestuurdersaansprakelijkheidskwestie uit naar voren komen. Ik heb het vermoeden dat hij de voor de aangesloten advocaten geïncasseerde gelden voor zijn bedrijfsvoering aanwendde. Die De Wit is heel glad.”
Update: de websites zijn weer in de lucht. Links hier onder.
Wie meer weet, kan zich melden bij de redactie.