Een dakloze vrouw die uit protest op de stoep bivakkeerde van het Haarlemse advocatenkantoor Smithuijsen, kreeg vorige week na een kort geding een straatverbod opgelegd van een half jaar. De dakloze vrouw beschuldigt het kantoor en haar zus van het achterhouden van stukken betreffende een erfenis. Advocaat Marianne Biezenaar licht het verhaal toe tegenover Advocatie.nl. “Ze ging hier steeds uitgebreider wonen en slapen, en trok ook andere daklozen aan. Dat vonden mensen eng.”
De dakloze vrouw zat sinds 26 oktober dit jaar dag en nacht op de stoep van het kantoor. Ze wil inzage in stukken over de nalatenschap van haar vader, die in 2007 overleed. Het kantoor ontkent die stukken te hebben.
Waarom heeft het zo lang geduurd voordat het kantoor stappen nam tegen deze vrouw?
“We hebben de situatie eerst even aangezien. Na verloop van tijd hebben we haar schriftelijk en mondeling gesommeerd te vertrekken. Toen dat niets uithaalde, zijn we – drie weken nadat ze arriveerde – met de dagvaarding begonnen.”
De rechter vindt het aannemelijk dat de aanwezigheid van de vrouw als een bedreiging werd ervaren door medewerkers en klanten van het kantoor. Kunt u daar iets meer over vertellen?
“Ze ging hier steeds uitgebreider wonen en slapen, en trok ook andere daklozen aan. Mensen vonden dat eng. Iemand die in het donker stukken in de brievenbus moet doen of iemand die in het weekend naar binnen wil, vertrouwt het niet.”
Sprak ze met u of uw kantoorgenoten?
“Alleen als wij haar aanspraken. Dan vertelde ze ons over haar zaak, en de reden dat ze er was. Ze heeft haar aanwezigheid ook vooraf telefonisch aangekondigd.”
De vrouw beschuldigt haar zus en het kantoor van het achterhouden van stukken uit een erfenis. Gaat het om een lopende zaak?
“Wij hebben die zaak in behandeling, en zij is daarbij betrokken.”
En bent u er zeker van dat haar beschuldiging niet klopt?
“Wij weten van niks.”
Tijdens het kortgeding liep de vrouw de rechtszaal uit, dus voordat de rechter uitspraak had gedaan. Had de vrouw gelijk kunnen krijgen als ze gebleven was, of als ze was bijgestaan door een advocaat?
“Dat weet je nooit, natuurlijk. Maar goed: de voorzieningenrechter stelde vragen en mevrouw werd boos. Ze voelde zich verkeerd behandeld, pakte haar papieren op en liep weg. Na 25 minuten al. Toen heeft de rechter op basis van de hinder die de vrouw voor het kantoor veroorzaakte besloten haar een straatverbod op te leggen.”
Houdt de vrouw zich tot nu toe aan haar straatverbod?
“Ja. Dat kan ook niet anders, want ze zit naar het schijnt vast. Na het kort geding moest ze vanwege iets anders kennelijk nog zeven dagen in de cel blijven.”
Wat weet u verder over deze vrouw? Hoe oud is ze, wat is haar achtergrond?
“Ze is begin vijftig. Verder weet ik niets over haar, behalve dat ze eerder anderhalf jaar bij het politiebureau in Hoofddorp op de stoep zat vanwege een ander conflict. Ook daar kreeg ze een verblijfsverbod. Dit is blijkbaar haar manier om aandacht te vragen voor haar probleem. Zo probeert ze mensen onder druk te zetten.”