Het New Yorkse advocatenkantoor Skadden Arps Slate Meagher & Flom heeft voor 4,6 miljoen dollar geschikt met de Amerikaanse justitie vanwege een omstreden rapport voor de Oekraïense regering. De opdracht hiervoor kwam via Paul Manafort, oud-campagneleider van president Trump en verdachte in het Mueller-onderzoek. Een Nederlandse advocaat, de vorig jaar veroordeelde Alex van der Zwaan, werkte mee aan dit rapport.
Justitie beschuldigde Skadden afgelopen jaar van misleiding omtrent de opstelling van het rapport. Paul Manafort was degene die Skadden in 2012 aan de opdracht van de Oekraïense regering hielp. Manafort werkte op dat moment voor toenmalig president Viktor Janoekovitsj, die internationaal forse kritiek had gekregen vanwege het proces tegen premier Joelia Timosjenko. Het door Skadden opgestelde rapport moest Janoekovitsj vrijpleiten en de vervolging en gevangenzetting van Timosjenko rechtvaardigen.
Advocaat van Nederlandse komaf Alex van der Zwaan was tot vorig jaar als advocaat verbonden aan het Skadden-kantoor in Londen. Hij was een van de advocaten die meewerkte aan het rapport. Van der Zwaan werd vorig jaar als gevolg van het onderzoek door speciaal aanklager Robert Mueller veroordeeld tot een maand cel omdat hij hierover tegen de FBI had gelogen. Ook had hij e-mailcorrespondentie over het rapport gewist. Mueller onderzoekt mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.
Volgens de regels van de Amerikaanse Foreign Agents Registration Act (FARA) had Skadden zich voor de Oekraïense opdracht moeten aanmelden als lobbyist voor een buitenlandse regering. Door dit na te laten, werd justitie destijds misleid, aldus het schikkingsdocument waarover Amerikaanse media eind vorige week berichtten. Het bleef hierdoor immers onduidelijk dat het kantoor het rapport direct in opdracht van de Oekraïense regering had opgesteld.
Naast het schikkingsbedrag – ruwweg het honorarium dat het kantoor aan de opdracht van Oekraíne verdiende – heeft Skadden afgesproken zich met terugwerkende kracht alsnog in te schrijven als lobbyist voor een buitenlandse regering. Dit had het kantoor reeds in 2012 moeten doen, volgens de regels van de Foreign Agents Registration Act (FARA).
“We hebben veel geleerd van dit incident en we nemen maatregelen om te voorkomen dat zoiets ooit nog eens kan gebeuren,” aldus een schriftelijke reactie van het kantoor.