
Inez Weski en haar advocaten hebben woensdag aangifte gedaan tegen het OM wegens wederrechtelijke vrijheidsberoving. Weski zat enige tijd op een geheime detentielocatie Volgens Weski was haar leven tot twee keer toe in gevaar. Justitie liet eerder weten dat er juist veel aandacht was voor het welzijn van Weski.
Dat melden verschillende journalisten die de rechtszaak tegen Weski bijwonen. Advocaat Carry Knoops vraagt zich af of het OM het recht op vervolging in deze zaak niet heeft verspeeld, schrijft NU.nl. “Het onder de voet lopen van andermans mensenrechten mag nooit worden beloond.”
Na haar arrestatie op verdenking van deelname aan een criminele organisatie zat Weski ruim een week gevangen op een geheime detentielocatie waarop geen toezicht of controle was. Zowel de Nederlandse wet als internationale verdragen verbieden dit.
Lees ook: Weski’s claim over geheime detentielocatie klopt: DJI handelde in strijd met de wet
Meer onderzoek
Het Parool meldt dat de advocaten van Weski willen dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de detentieomstandigheden. Daarbij gaat het niet alleen om haar negen dagen in een bunker, maar ook naar haar verblijf in het politiebureau in Houten, waar direct na haar arrestatie op 21 april 2023 ’24 uur per etmaal het licht aanbleef’, waarschijnlijk uit vrees ‘dat cliënt zelfmoord zou plegen’.
Weski beschreef haar detentie in het boek Het geluid van de stilte. Het steekt haar dat Rinus Otte, voorzitter van het College van procureurs-generaal, haar claims destijds afdeed als quatsch.
Lees ook: Hoogste baas OM: boek van Weski: Boek is geschreven vanuit haar emoties
Marteling
De advocaten van Weski nemen geen blad voor de mond. Zij beschrijven de detentieomstandigheden als marteling. Haar psychische gesteldheid was volgens hen zeer slecht. Ook was ze tot twee keer toe in levensgevaar door extreem lage suikerwaarden. Bewakers wisten niet goed hoe ze moesten omgaan met haar medicatie, schrijft het Parool.