Advocaten erkennen dat er risico’s kleven aan contante betalingen, maar ze vinden de regel daarover onduidelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten. De NOvA lanceert daarom een voorlichtingscampagne.
Wat zijn de regels?
In artikel 6.27 van de Verordening op de advocatuur staat dat advocaten betalingen alleen giraal mogen ontvangen. Alleen wanneer er ‘feiten of omstandigheden’ zijn die dat rechtvaardigen, mag een advocaat contante betalingen accepteren. Een advocaat die in een zaak of in een periode van ten hoogste een jaar ten behoeve van dezelfde cliënt contante betalingen met een gezamenlijke waarde van vijfduizend euro of meer verricht of aanvaardt, dient hierover vooraf met de deken te overleggen.
Onduidelijkheid binnen de advocatuur
De NOvA signaleert dat er binnen de advocatuur onduidelijkheid heeft bestaan over artikel 6.27. De orde verwijst daarbij naar een recente beslissing van de Raad van Discipline in Amsterdam (ECLI:NL:TADRAMS:2024:119 en ECLI:NL:TADRAMS:2024:120). De deken had in dit geval bezwaren ingediend tegen twee kantoorgenoten die contante betalingen hadden aangenomen van hun cliënten. Hierbij maakte de deken wel de kanttekening dat onder strafrechtadvocaten (in Amsterdam) lange tijd een cultuur heeft geheerst dat alle contante betalingen van minder dan vijfduizend euro onvoorwaardelijk werden geaccepteerd. Pas na een landelijk thema-onderzoek veranderde deze cultuur. Veel strafrechtadvocaten – waaronder ook het kantoor uit deze zaak – accepteren nu geen contante betalingen meer.
Voorlichtingscampagne
De NOvA lanceert nu een voorlichtingscampagne om de regel ‘geen contant, tenzij’ bij alle advocaten op het netvlies te krijgen. De NOvA en de dekens willen daarnaast het toezicht op contante betalingen bestendigen.
De onderzoekers van de Erasmus Universiteit adviseren om het contante bedrag dat advocaten in uitzonderingsgevallen mogen aannemen te verlagen. Hierover gaan de NOvA en de lokale dekens nog overleggen. Op de agenda staat ook de inzet van nieuwe betaalmiddelen zoals crypto currency.