Het storten van geld van cliënten op een derdengeldenrekening van kantoor is alleen toegestaan als dat direct is te relateren aan een zaak. Het tijdelijk verbergen van geld om het te onttrekken aan beslag en verhaal, is onrechtmatig. De advocaat in kwestie is aansprakelijk voor de schade, aldus de rechtbank Gelderland in een vorige week gepubliceerde uitspraak.
De advocaat sluisde ruim een miljoen euro van cliënten weg naar de derdengeldenrekening van het kantoor om het te onttrekken aan beslag door de gemeente Nijmegen. Dat is onrechtmatig, zowel van de kant van de cliënten als van de kant van de advocaat, aldus de rechtbank.
De rechtbank wijst daarbij op de bijzondere rol die advocaten innemen bij de rechtsbedeling. De kernwaarde onafhankelijkheid brengt mee dat de advocaat ‘kritisch moet zijn bij het dienen van het belang van zijn cliënt en daarbij ook oog moet hebben voor de belangen van andere betrokkenen en dat hij zo nodig zijn cliënt met de gerechtvaardigde belangen van derden moet confronteren,’ schrijft de rechtbank.
Bij de kernwaarde integriteit wordt in de memorie van toelichting van de Advocatenwet expliciet verwezen naar het beheer van de derdengeldenrekening. Die dient op ‘inzichtelijke en integere wijze te worden gebruikt’.
De rechtbank onthoudt zich van een beoordeling van de schade van de gemeente en het oorzakelijk verband tussen het onrechtmatig handelen en de schade. De gemeente heeft namelijk nog geen concrete schadevergoeding gevorderd en vorderde slechts een ‘verklaring voor recht dat onrechtmatig is gehandeld’.
Update 31 januari: De Gelderlander meldt dat het gaat om het failliete slachthuis Hilckmann en diens advocaat Sander Drijber. Drijber ontkent bij monde van zijn advocaat Martijn Lauxtermann onrechtmatig handelen: hij zou het geld opzij hebben gezet voor de afbouw van het slachthuis en afvloeiing van het personeel. Drijber gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland.