Prakken d’Oliveira-advocaat Michiel Pestman wist zaterdag even niet wat hem overkwam. In Rotterdam stond hij het ene moment nog een groep aangehouden Zwarte Piet-demonstranten te woord, het volgende moment werd hij zelf met harde hand aangehouden en een bus in geloodst. Op zijn verjaardag nog wel. Pestman laat het er niet bij zitten. “De politie is nog niet van me af.”
Door Joris Rietbroek
Pestman is advocaat van de bekend Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie, die eerder werd aangehouden bij Zwarte Piet-protesten in Dordrecht en Gouda. Recentelijk werd hij in het kader van de gebeurtenissen bij de intocht in Gouda van vorig jaar ontslagen van rechtsvervolging. De advocaat wilde nu zelf wel eens als waarnemer bij de Sinterklaasintocht aanwezig zijn, om Afriyie te volgen en hem eventueel bij te staan als hij in de problemen zou komen. “Ik maak me zorgen over de manier waarop demonstranten tegen Zwarte Piet in hun rechten worden beknot,” zegt hij twee dagen na het voorval. “In het verleden heeft de politie wel vaker geweld tegen deze demonstranten gebruikt.”
Zo ook afgelopen zaterdag in Rotterdam, aldus het relaas van Pestman. Een groep activisten was van plan om bij de Sinterklaasintocht in Maassluis te gaan demonstreren, maar de politie hield hen ’s morgens in Rotterdam tegen. In Maassluis was een noodverordening van kracht, inclusief een verbod op protesten, maar in Rotterdam was dit volgens de advocaat niet het geval.
Toch trof Pestman op de plek waar de bussen verzamelden een groep van tientallen demonstranten aan, die door de politie in een hoek waren gedreven. “Het was meteen duidelijk dat ze Maassluis niet mochten halen,” vertelt hij. “Ik maakte me bij de commandant bekend als advocaat en kreeg toestemming om met de demonstranten te overleggen. Toen ik weer wilde weglopen, werd ik bruusk tegengehouden door een agent. Ik moest niet zeuren, want ik zou met de commandant de afspraak hebben gemaakt dat ik de groep niet mocht verlaten.”
Pestman bleef bij de groep, waar zijn cliënt Afriyie zich overigens niet tussen bevond. Die werd door volgens de advocaat hardhandig door agenten gegrepen toen hij even later aan kwam lopen, waarna hij bij de groep demonstranten werd gezet. “Een agent riep door een megafoon dat we allemaal waren aangehouden. Er kwamen twee stadsbussen aan om de demonstranten af te voeren. Buiten de bus liep het uit de hand. Met geweld werden de demonstranten de bus in geslagen en gesleept.” De advocaat bevond zich op dat moment al in de bus.
Pas in de namiddag, op het politiebureau, kreeg de advocaat voor het eerst formeel te horen waarom hij was aangehouden. “Ik zou misbruik hebben gemaakt van mijn ambt. En voor artikel 184 in het Wetboek van Strafrecht, maar het is mij nog steeds een raadsel welk bevel ik in de wind heb geslagen.”
Na de voorgeleiding belandde de advocaat toevallig met een bekende in de arrestantenbus: filmmaker Lassy Gnini, die een documentaire maakt over de Zwarte Piet-tegenstanders. “Toen heb ik maar voor hem als advocaat opgetreden. We kregen allebei een schikking aangeboden. Die hebben we allebei geweigerd. ’s Avonds om een uur of zeven kwam Pestman weer op vrije voeten. In de loop van de avond kwamen alle demonstranten, bijna tweehonderd, op een na vrij. “Alfriyie heb ik niet kunnen helpen; hij is van iedere rechtsbijstand verstoken gebleven, maar is wel als enige met een dagvaarding heengezonden. Dat is apart, ze hebben hem echt op de korrel.”
Als het om zijn eigen aanhouding gaat, laat Pestman het er ook niet bij zitten. “De politie is nog niet van me af,” zegt hij strijdvaardig. “Ik ben alleen nog in overleg met de deken over wat nu te doen, een klacht bij de ombudsman of de hoofdcommissaris.” Hij heeft zoiets dan ook nog nooit meegemaakt: “Ik heb in dictaturen en minder democratische regimes gewerkt, ik heb aangiftes gedaan tegen de presidenten van Cambodja en Sierra Leone, maar ben in de 22 jaar dat ik advocaat ben nog nooit gearresteerd.”