In de beleggingsfraude rond Quality Investments die vorige week bekend werd, speelt advocaat Koen Blom van het Amsterdamse HRM Advocaten een niet geringe rol. Hij is een van de vier aangehouden verdachten. Het OM bevestigt dat “de 48-jarige man uit Bussum” voor veertien dagen in bewaring is gesteld.
Dat we Koen Blom niet in persoon te spreken krijgen, is – gelet op de bewaring – niet zo gek. Dat Bloms dames bij HRM Advocaten “geen mededelingen” doen over de kwestie, is jammer. Bij HRM Advocaten werken vijf advocaten, twee juristen en zes ondersteuners. Allen vrouw, met uitzondering van Blom zelf uiteraard.
We hadden graag willen weten wat het nieuws doet met de achtergebleven advocaten en juristen van het Amsterdamse kantoor. Hebben ze afgelopen week gewoon doorgewerkt? Stellen cliënten vragen? Hoe gaat het nu verder? Wat te doen met de deuk in het imago van het kantoor? Blijft het kantoor überhaupt bestaan, nu Blom zelf de eigenaar is? We krijgen de kans echter niet ernaar te vragen. “Daar doen we geen mededelingen over,” is het enige dat we te horen krijgen.
Geruststelling
Wat we wel weten is dat Blom wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en oplichting. Bij de drie directieleden van Quality Investments (QI) komt daar nog witwassen bij. Blom schreef als advocaat van hoofdverdachte Frank Laan de letter of comfort, waarmee bij de verkoop van life settlements beleggers gerustgesteld werden. Zowel Laan als Blom deden in januari 2010 enkele uitspraken tegenover een journalist van dagblad De Pers die nu weer relevant zijn. Omdat De Pers deze zaak al vanaf het begin op de voet volgde, schetsen we hieronder aan de hand van passages uit een artikel uit dat dagblad de rol van Blom in deze miljoenenfraude.
In een artikel van 29 januari 2010 legt Laan uit hoe zijn zaakjes in elkaar steken. Dat zijn advocaat zijn goedkeuring geeft, zou volgens hem voldoende geruststelling moeten zijn voor twijfelaars. Hij zegt onder meer: “Wij kunnen never nooit niet met onze vingers aan de centjes komen. De klanten vertrouwen hun geld namelijk niet aan mij toe. Alles gaat in een trust. Die zorgt ervoor dat het geld direct wordt uitgekeerd aan de mensen. Onze investeerders krijgen een goed rendement. Alles is zeker. Dat heeft Koen Blom toch in onze letter of comfort geschreven?”
Ook wanneer hij probeert te verdedigen waarom hij zijn ‘betrouwbare herverzekeraar’ niet wil prijsgeven, wijst hij naar de advocaat. “Wij hebben hier jaren hard aan gewerkt. Als in de krant staat wie onze herverzekeraar is, kloppen onze concurrenten daar morgen ook aan en ben ik het unieke van mijn product kwijt. Mijn advocaat Koen Blom van HRM Advocaten uit Amsterdam heeft de contracten van de herverzekering in zijn kluis liggen. Als jij een advocaat meeneemt, mag die de naam zien. Nee, hij mag hem niet aan jou vertellen. Dat is onze structuur. Dat is heel gewoon in de financiële wereld, hoor.”
Dat die herverzekeraar later het Costaricaanse Provident Capital Indemnity (PCI) blijkt te zijn, verklaart zijn weigerachtige houding. PCI staat in Nederland op de zwarte lijst van de AFM, in verband met enkele Amerikaanse berispingen wegens onder meer fraude en misleiding. In januari van dit jaar is bovendien baas Minor Vargas Calvo gearresteerd.
Indekken
In hetzelfde artikel in De Pers geeft Blom toe dat hij de letter of comfort voor Quality Investments heeft ondertekend en dat hij weet dat die gebruikt wordt om potentiële klanten van het bedrijf over de streep te trekken.
In de daaropvolgende alinea is echter al te lezen dat Blom zich probeert in te dekken. Journalist Mathijs Rotteveel schrijft: “Het duurt echter niet lang voordat de advocaat de waarde van de door hem ondertekende brief begint te bagatelliseren. ‘Het grote verschil tussen Quality Investments en Easy Life van John Wolbers (kantoor waar voor tientallen miljoenen euro’s is gefraudeerd met life settlement polissen, red.) is dat het geld bij Easy Life naar een Nederlandse rekening ging. Hier gaat het naar een Amerikaanse trust. Maar eigenlijk stelt deze brief niks voor. Het is niet meer dan een uitnodiging om goed onderzoek te doen voordat je investeert. Waarom ik die brief dan heb geschreven? Waarom niet? Wat erin staat, klopt wel.'”
Na publicatie van het artikel wordt de reactie van Blom zelf nog toegevoegd. Hij zegt: “De letter of comfort is op verzoek van Quality Investments B.V. afgegeven. Hij dient om geïnteresseerden objectief te informeren en zo te helpen bij hun afweging om al dan niet te participeren in het fonds. De keuze daartoe is uiteindelijk aan geïnteresseerden zelf.”
CV
Op de website van HRM Advocaten is nog het volgende CV van Blom te lezen: “Koen Blom is vanaf 1992 tot op heden ondernemer. Dat is de rode draad in zijn carrière. Hij is ondermeer mede oprichter en eigenaar geweest van Consultance Groep Nederland en HRM College. Koen is interim-manager HRM geweest bij een modedetailhandelsketen gedurende een grote fusie. Hij heeft aan meerdere Hogescholen gedoceerd aan de opleiding HRM. Sinds zijn beëdiging tot advocaat in 1998 is hij ook “ondernemer in de advocatuur”. Koen heeft in 2002 HRM Advocaten opgericht en is daar partner. Hij is gespecialiseerd in het arbeids-, ondernemingsrecht en aanverwante HR-vraagstukken. In het ondernemingsrecht met veel nadruk op koop en verkoop van bedrijven en bedrijfsopvolging. Dagelijks adviseert Koen ondernemers en HR professionals. Zijn uitdaging is om samen met hen ‘in business te zijn’. Ook individuele werknemers, statutair bestuurders en Ondernemingsraden staat hij regelmatig bij.”