De rechtbank Oost-Brabant heeft advocaat Annette Mak donderdag volledig vrijgesproken van deelname aan de illegale gokorganisatie van een groep Eindhovense ondernemers. Er is volgens de rechtbank verder onvoldoende bewijs dat Mak zich als hun advocaat heeft bezondigd aan witwassen, het opmaken van valse contracten en deelname aan een criminele organisatie.
Het Openbaar Ministerie had eerder dit najaar op grond van al deze verdenkingen nog twee jaar cel, een beroepsverbod van drie jaar en een boete van 50.000 euro tegen de advocate geëist.
Mak heeft gedurende het jarenlange onderzoek altijd gezegd dat zij ‘gewoon haar werk als advocaat heeft gedaan’ voor haar cliënten. De rechtbank gaat hier in het vonnis van donderdag in mee: ‘De omstandigheid dat verdachte advies en juridische bijstand heeft verleend aan haar klant(en) betekent naar het oordeel van de rechtbank niet dat zij daarmee een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de bedrijfsvoering van die klant. Dat zij wellicht een goede relatie onderhield met die klanten evenmin’.
Verder spreekt de rechtbank de advocaat vrij van witwassen van geld dat werd verdiend met de illegale goksites en van valsheid in geschrift. Er is volgens de rechter ‘geen sprake van het in strijd met de waarheid of werkelijkheid opmaken van schriftelijke mededelingen’. Ook heeft Mak volgens de rechter geen invloed gehad op wat zich binnen de bedrijven van de criminele organisatie afspeelde en had zij geen controle over de geldstromen tussen de betrokken vennootschappen. Tot slot is de ‘bijdrage van verdachte onvoldoende voor een bewezenverklaring van lidmaatschap van een criminele organisatie’.
Celstraffen tot twee jaar voor kopstukken
Een groot aantal andere verdachten, onder wie de kopstukken achter het gokimperium, zijn donderdag wel veroordeeld voor het vormen van een criminele organisatie die online illegale gokspellen aanbood in Nederland. Ze wasten hierbij bedragen tot ruim 100 miljoen euro wit. De rechtbank veroordeelde de drie hoofdverdachten tot gevangenisstraffen tot twee jaar en geldboetes van 100.000 euro.
De rechtbank acht bewezen dat deze drie leidinggevenden van de gokorganisatie via (buitenlandse) rechtspersonen schijnconstructies opzetten om te verbergen dat zij in Nederland diverse online gokspellen aanboden. Ook de bronnen en bestemmingen van de diverse geldstromen werden zo aan het zicht onttrokken, ook dankzij het gebruik van valse facturen en valse contracten.
Er stonden sinds half september liefst 31 verdachten – waaronder 13 bedrijven – terecht bij de rechtbank in Den Bosch, die 24 zittingsdagen had uitgetrokken voor dit proces.
Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten ‘grotendeels tevreden’ te zijn over de vonnissen. De officier van justitie beraadt zich nog op hoger beroep, onder meer ‘in de zaken waarin mensen zijn vrijgesproken’.