Advocatenkantoren die min of meer generieke nieuwsbrieven sturen naar bedrijfsjuristen, kunnen daar beter mee ophouden. De hoeveelheid is ‘undigestible’, en de informatie doorgaans te algemeen en versnipperd. Eigenlijk wekken ze alleen maar irritatie. Tot die conclusie kwam een forum van bedrijfsjuristen bij ACC Europe, maandag en dinsdag bijeen in hotel Krasnapolsky in Amsterdam voor de annual meeting.
Door Lucien Wopereis
General Counsel Europe Marianna Nitsch van General Electric is het meest stellig. Het bedrijf, waar wereldwijd 1200 bedrijfsjuristen werkzaam zijn, wil een ‘early warning system’ voor zaken die voor GE werkelijk van belang zijn. Of het nu gaat anti-corruptie, dataprivacy of nieuwe regulering als gevolg van de financiële crisis: GE wil de verplichtingen en risico’s specifiek voor het eigen bedrijf uitgeschreven zien. De informatie moet passen als een maatpak, aan generieke en algemene signaleringen hebben de bedrijfsjuristen weinig tot niets.
Advocatenkantoren komen op dit moment onvoldoende tegemoet aan die wens van ondernemingen, beamen de andere sprekers in het forum, Steve Leroy van Anheuser Busch Inbev en advocaat Stephan Swinkels van L&E Global. Volgens laatstgenoemde zijn advocaten inventief in het bedenken van juridische oplossingen, maar zijn advocatenkantoren veel minder inventief als het gaat om het aan de man brengen van die oplossingen. De nu gangbare nieuwsbrieven zijn daarvan een voorbeeld, aldus Swinkels. Leroy maant advocatenkantoren om vooral te gaan twitteren. Het grootste voordeel, aldus Leroy: het maximum van 140 leestekens.
General Electric is nu bezig met een panel review, waarbij het op poten zetten van het early waring system als ijkpunt zal gelden, vertelt Nitsch. Van advocatenkantoren wordt daarbij grote flexibiliteit geëist. Als een actuele ontwikkeling daarom vraagt, dan wil GE bijvoorbeeld een exclusief webinar voor de eigen juristen. Als het moet een week later.
Regeldruk
ACC Europe heeft zelf dit jaar – meer dan voorgaande jaren – gekozen voor een inhoudelijk programma. Want één ding is overal hoorbaar: de regeldruk in groter dan ooit, en het eind van de wilgroei is nog lang niet in zicht. Het is voor bedrijfsjuristen haast onmogelijk om alle ontwikkelingen op de voet te volgen, en dat geldt des te meer voor de bedrijfsjuristen met een kleine afdeling. ACC Europe probeert daar met het programma op in te spelen.
Nieuwe arbitrageregels van de International Chambers of Commerce, snel veranderende arbeidswetgeving, mededingingswetgeving, aanstaande Europese regelgeving omtrent dataprivacy, anti corruptiewetgeving: het zijn slechts enkele van de onderwerpen die aan bod komen. Een bezoeker verzucht tijdens een bijeenkomst over dataprivacy dat er geen tijd meer is om een product te verkopen, omdat bedrijven zich voornamelijk bezig moeten houden met reguleringskwesties.
De aanstaande wetgeving over dataprivacy, met daarin ook het veelbesproken recht om vergeten te worden, is een duidelijk voorbeeld. Inwerkingtreding is nu voorzien in 2014, maar het is twijfelachtig of dat gehaald wordt, stelt Marcus Evans van Norton Rose. Daarna volgt een implementatietijd van twee jaar, dus er is nog wel enige ruimte om adem te halen.
Maar daarna is het ook echt menens: bedrijven die zich niet aan de regels houden, riskeren een boete van 2% van de wereldwijde jaaromzet. Ze moeten een programma opstellen dat het mogelijk maakt om aan alle regels te voldoen. Er is geen ontkomen aan: “You either have a programme, or you will have a scandal,” aldus Bojana Bellamy van Accenture.
Corruptiebestrijding
Ook menens: de anti corruptiewetgeving in Engeland en de Verenigde Staten. Hoe moeilijk het allemaal ligt, blijkt als tijdens een andere workshop wordt gesproken over China. Het is daar formeel verboden bij het sluiten van deals giften uit te delen, maar niemand houdt zich daaraan. Het wordt als onbeschoft beschouwd om géén giften mee te brengen.
Een ander problematisch punt: de facilitation payments, of speed payments. Strafbaar onder de Bribery Act, tenzij bedrijven het zelf aan de toezichthouder melden. Een jonge legal counsel uit India neemt het woord: “It is impossible to speak of India, and not use the word corruption. My advise: never pay. They will bother you once or twice, and then they will take on somebody weaker.”
Volgende week meer over ACC Europe