De deze week in de rechtbank van Den Bosch aangehouden strafadvocaat Serge Weening laat het er niet bij zitten: hij gaat in ieder geval de hoofdofficier van justitie van het OM aanschrijven over het voorval. De Maastrichtse advocaat werd maandag aangehouden nadat hij had geprobeerd te voorkomen dat zijn cliënt plots zou worden opgepakt. “De officier van justitie had hiervoor geen bevoegdheid.”
Door Joris Rietbroek
Het incident voltrok zich vlak voor de behandeling van een strafzaak waarin twee mannen terecht zouden staan wegens een gewelddadige overval in Geldrop van bijna twee jaar geleden. De officier van justitie keek voor aanvang van de zitting vreemd op toen een van de verdachten zelfstandig naar de rechtbank was gekomen, terwijl zij in de veronderstelling was dat deze in detentie zat. Zij wilde hem hierop direct in hechtenis laten nemen. “Mijn client zat nog een straf uit in een andere zaak, maar mocht zelfstandig naar de rechtbank komen, als hij zich ’s avonds maar weer meldde,” vertelt Weening.
Toen de officier van justitie van schrik de aanhouding van de man gelastte, nam Weening zijn cliënt in bescherming. “Zo vlak voor de behandeling van de zaak, als bovendien alle verhoren al hebben plaatsgevonden, heeft een officier van justitie geen bevoegdheid om een verdachte aan te houden,” stelt Weening. “Dat kan gewoon niet. Dat maakte ik de officier ook duidelijk: ik sloeg een arm om de schouder van mijn cliënt en zei: ‘als u hem wilt aanhouden, dan mij ook maar’. En dat gebeurde, ik werd door drie politiemensen naar het cellenblok begeleid en gefouilleerd, zoals dat bij verdachten gaat. Wel stond ik vijf minuten later alweer bij de zittingszaal. Ik was te emotioneel om verder te gaan, dus een collega nam de zaak van me over.”
Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie bevestigt de gebeurtenis. “De officier van justitie wees de advocaat erop dat hij een strafbaar feit pleegde door een arrestatie te hinderen en liet hem daarom aanhouden,” zegt zij. Het is nog niet bekend of het OM van plan is Weening te vervolgen voor zijn poging een aanhouding tegen te houden, aldus de woordvoerster. Mocht Weening inderdaad een klacht tegen de officier van justitie indienen, zoals hij overweegt te doen, dan zal het OM deze klacht ‘als iedere klacht in behandeling nemen’.
Weening zelf zegt in ieder geval de hoofdofficier van justitie te zullen aanschrijven over het gebeurde. “We zijn enkele dagen verder, en ik heb van het OM nog steeds niet gehoord wat de bevoegdheid van de officier van justitie zou zijn geweest om mij aan te houden. Ik zie het als machtsmisbruik, terwijl ik oprecht vind dat je zoiets als advocaat voor je cliënt moet kunnen doen.”
Eerder dit jaar werd de Amsterdamse strafadvocaat Popescu nog uit de rechtszaal in Breda verwijderd omdat hij op felle toon opkwam voor zijn cliënt. Overigens was Weening in het najaar van 2014 ook in het nieuws, vanwege een spraakmakend reclamespotje voor zijn kantoor Weening Strafrechtadvocaten.