Bij binnenkomst van de rechtbank Amsterdam zitten op verschillende plekken jonge advocaatstagiairs zenuwachtig te frummelen aan hun bef. Vaderlijke patroons spreken geruststellende woorden, het ding zit goed, no worries. Zo meteen gaat de feestelijke buitengewone zitting beginnen waarin de 5000ste Amsterdamse advocaat wordt beëdigd. Zijn naam: Maurice Joppe, afgestudeerd aan de Radboud Universiteit, advocaatstagiair bij Houthoff Buruma.
Door Lucien Wopereis
De zitting wordt geopend door president Carla Eradus van de Amsterdamse rechtbank. Zij laat eerst de personalia van de aanstormende generatie controleren door ‘de jongste rechter’. Het is een veelbelovend clubje van achttien stagiairs, die hun werkplek hebben gevonden bij kantoren als Baker & McKenzie, Linklaters, Loyens & Loeff, Knoops en partners, Allen & Overy, Norton Rose en Houthoff Buruma. Eén advocaatstagiair gaat aan de slag bij een eenpitter: advocatenkantoor Rack in Ouderkerk aan de Amstel.
Het hele rijtje wordt daarna snel afgelopen. Vijf stagiairs leggen de eed af, de rest belooft.
Eradus heet de nieuwkomers welkom op hun “nieuwe speelterrein”, al beseft ze zich goed dat ze verschillende stagiairs misschien wel nooit meer in de rechtbank zal zien. Die gaan bijvoorbeeld aan ingewikkelde internationale transacties sleutelen, en dat doen ze niet in de rechtbank. En mocht het vak van advocaat hun uiteindelijk toch niet zo bevallen, geen nood: ze kunnen altijd nog burgmeester worden, een vooruitwijzing naar op dat moment nog niet verschenen Eberhard van der Laan, die later zal spreken.
De hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee haalt met instemming voormalig algemeen deken Bekkers aan die sprak over de “trojka van het rechtssysteem”: rechters, officieren van justitie en advocaten. Zij houden elkaar in balans, en dat moet zo blijven. Ook hij wijst op de extracurriculaire mogelijkheden die het beroep van advocaat met zich meebrengt: het is toch maar mooi een advocaat die televisievrouw Bridget Maasland onlangs aan de haak heeft geslagen, zo leerde hij op internet.
Filibuster
De Amsterdamse deken Germ Kemper mag filibusteren: de burgemeester is nog niet gearriveerd. Als die tijdens het praatje binnenkomt, heet Kemper hem van harte welkom, en zegt dat hij zich vanaf dat moment aan de geschreven tekst zal houden. Kemper wil het graag hebben over de economische betekenis van al die advocaten in Amsterdam. Hij becijfert dat 30.000 tot 50.000 mensen in meer of mindere mate hun inkomen ontlenen aan die vijfduizend advocaten, en dat die daarmee een factor van betekenis zijn in de hoofdstad. “Trots is niet op zijn plaats, maar wel zelfbewustzijn over wat advocaten Amsterdam te bieden hebben.”
Kemper spreekt ook kort over de eigenschappen waarover een advocaat moet beschikken. Advocaten moeten “tegen de wind in werken, hij is een gepatenteerde dwarsligger. Heeft de wederpartij gelijk? Heeft mijn cliënt gelijk? Heeft mijn kantoorgenoot gelijk? Dat moet u altijd blijven vragen. Ik wens u een scherpe geest en een rechte rug bij deze dagelijkse eierdans.”
Burgemeester Van der Laan, zelf 25 jaar advocaat, heeft vijf minuten spreektijd toebedeeld gekregen, maar loopt langs een baaierd van onderwerpen. Claimcultuur (“ben ik me steeds meer aan gaan ergeren”), sommaties (“dreig pas als je weet dat je ook echt bereid bent om het dreigement waar te maken”), de internationale positie van de Nederlandse advocatuur en privileges passeren de revue.
Fel wordt hij als het gaat over het spreken met of lekken naar de pers. Hij maant de jonge advocaten om de strijd in de rechtszaal te voeren, en niet in de krantenkolommen. En wat helemaal uit den boze is: na de uitspraak de rechters in het openbaar bekritiseren. “U moet nooit afbreuk doen aan de uitspraak. We moeten zuinig zijn op die ene instantie die ruzies in de samenleving beslecht.”
Van der Laan kijkt soms met weemoed terug naar zijn advocatenbestaan, erkent hij. “En soms, bij een moeizaam politiek debat, denk ik ook: laat ze me maar wegsturen. Dan sta ik zo weer in mijn toga naast jullie.”
Foto’s: Joris van Bennekom
We hadden vanochtend een interview met Maurice Joppe, bij lot uitverkoren als de 5000ste advocaat. Dat interview volgt later vandaag in de rubriek Snelnieuws.