Na de coronapandemie en de politieke onrust, veroorzaakt door verkiezingen in meer dan 100 landen in 2024, lijkt de zon weer te gaan schijnen op de M&A-markt. Dat concludeert Raj Karia, hoofd Corporate, M&A en Securities voor Norton Rose Fullbright in Europa, Midden-Oosten en Azië.
Karia zet vijf factoren op een rij die er volgens hem voor zorgen de M&A-markt een stijging zal doormaken in 2025.
- Meer rust op het geo-politieke toneel – In 2024 mocht bijna de helft van de wereldbevolking naar de stembus. Nu de verkiezingen achter de rug zijn in grote economieën als de VS, hert Verenigd Koninkrijk, India, Japan en de Europese Unie, lijkt er meer voor de komende jaren meer politieke stabiliteit te zijn aangebroken. Als de geo-politieke sentimenten dan ook nog wat positiever worden, zou dit een stimulans kunnen zijn voor economische activiteiten, aldus Karia.
- Aanpak inflatie en rente – Doordat centrale banken de inflatie onder controle beginnen te krijgen en de rentestanden terugkeren naar de langjarige trends, hebben ceo’s en private equity fondsen meer vertrouwen in de economische vooruitzichten.
- Versoepeling van de regelgeving – Er waait een nieuwe politieke wind door de wereld, waarbij een groot aantal leiders zich heeft uitgesproken voor economische groei en versoepeling van regelgeving. Norton Rose Fullbright verwacht dat landen als de VS, Japan, het Verenigd Koninkrijk en India de teugels zullen laten vieren. Dit creëert nieuwe mogelijkheden voor fusies en overnames.
- Beschikbaarheid van kapitaal – Private equity fondsen hebben de beschikking over aanzienlijke hoeveelheden cash, wat kan leiden tot meer M&A-activiteiten. CEO’s die hun organisatie willen voorbereiden op de toekomst, hebben betere toegang tot kapitaal van de aandelen- en obligatiemarkten, schrijft Karia.
- Snel groeiende sectoren – De energietransitie en de onstuitbare opmars van AI, maar ook de vergrijzing en de daarmee samenhangende vraag naar complexe gezondheidszorg zorgen voor meer innovatie. Deze ontwikkelingen jagen fusies en overnames aan.
Klik hier om het volledige artikel van Raj Karia te lezen