
Alle veroordeelden in België die hun straf nog niet hebben uitgezeten, krijgen binnenkort een oproep om zich te melden bij de gevangenis. Met deze actie protesteren de parketmagistraten – zoals officieren van justitie in België worden genoemd – tegen de pensioenplannen van de regering.
Dat melden Belgische media, waaronder VRT. De federale regering wil het mes zetten in de pensioenen van de gerechtsmedewerkers. Als alle regeringsplannen worden uitgevoerd, gaan gepensioneerde magistraten er volgens het om 30 tot 40 procent op achteruit. Het gemiddelde bruto pensioen bedraagt nu ongeveer achtduizend euro. Om ook na 2027 recht te hebben op een volledig pensioen, moeten de aanklagers voor hun 27e zijn benoemd en hun studiejaren hebben afgekocht. De Belgische regering heeft vooralsnog geen overgangsregeling ingebouwd om de pijn te verzachten.
Overvolle gevangenissen
Met hun actie raken de aanklagers de regering waar het pijn doet. België kampt met een cellentekort. De regering had het OM daarom verzocht om veroordeelden met een korte celstraf voorlopig niet naar de gevangenis te sturen.
Tegen VRT bevestigt Frédéric Van Leeuw, procureur-generaal van Brussel, dat daardoor sinds oktober ongeveer vierduizend mensen zich niet hebben hoeven melden. Deze mensen krijgen nu dus allemaal alsnog de gevreesde brief. Zij hebben vervolgens vijf dagen de tijd om zich te melden bij de gevangenis om hun straf uit te zitten.
Van Leeuwen: “We hebben een tijdje meegewerkt en zijn van zeer goede wil geweest, maar als er dan achter de rug zulke dingen gebeuren… Wij gaan nu gewoon doen wat ons wordt gevraagd in de wet. Als er een straf wordt uitgesproken, is het normaal dat die wordt uitgevoerd.”
Geen gesprekspartner meer
Ook op andere manieren laten de magistraten hun ongenoegen kennen, schrijft VRT. Zij geven geen antwoord meer op parlementaire vragen en niet meer ingaan op vragen om advies of deelname aan werkgroepen van de regering of het parlement.
Lees hier het hele artikel van VRT nws