
In de rubriek ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift open access gedeeld. In deze aflevering is dat het artikel Onder stoom en kokend water: spoedwetgeving onder de loep van mr. dr. Lisanne Groen, universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit.
In plaats van de inzet van staatsnoodrecht en tijdelijke crisismaatregelen komt minister Faber nu met ‘spoedwetten’ om te voorzien in het ‘strengste asielregime’ ooit. Waarin verschilt een ‘spoedwet’ van een ‘gewone wet’? En in welke gevallen zijn eerder spoedwetten aangenomen?
Groen: “Voor spoedwetten bestaat geen aparte procedure: de gewone wetsprocedure moet worden gevolgd, alleen dan sneller. Het gevaar bestaat dat die snelheid ten koste gaat van de kwaliteit van wetgeving.”
Echt noodzakelijk
Groen: “Juist omdat het extra snel doorlopen van de wetsprocedure ten koste kan gaan van de kwaliteit van wetgeving, is het van belang dat het betrachten van spoed beperkt blijft tot gevallen waarin dat echt noodzakelijk is. Alleen de politieke wens om haast te maken met een bepaald wetsvoorstel rechtvaardigt geen ‘spoedwetgeving’.”
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat.