Na vijf jaar van goede beoordelingen en bonussen, voldoet een kandidaat-notaris volgens Dentons toch niet aan de eisen. Het kantoor wil van haar af, maar gaat daarbij verkeerd te werk. Het levert het kantoor een dure schrobbering van de kantonrechter op.
De kandidaat-notaris heeft al jaren bij een ander kantoor gewerkt als zij in 2018 in dienst treedt van de rechtsvoorganger van Dentons als junior kandidaat-notaris. Ze klimt gestaag op in de rangen en wordt per 1 januari 2022 gepromoveerd naar de functie van senior kandidaat-notaris. Ze heeft wel nog een aantal punten waar zij aan moet werken en krijgt een coach toegewezen.
In april 2023 wordt haar inhoudelijke functioneren beoordeeld als 2 (needs improvement). Omdat ze haar urennorm heeft behaald, krijgt ze toch een 3 (good) als eindbeoordeling. Ze krijgt een salarisverhoging en een bonus.
Om haar aan te moedigen haar functioneren te verbeteren, moet ze vanaf de zomer van 2023 haar werk doen in een kamer van een van de partners. In oktober volgt een mid year review, waarin opnieuw aandachtspunten worden benoemd.
Exit
In maart 2024 vinden de notaris-partners dat het functioneren van de kandidaat-notaris achterblijft bij de verwachtingen. Een maand later krijgt ze te horen dat ze geen toekomst heeft bij Dentons. Een inhoudelijke onderbouwing laat nog weken op zich wachten, maar de concept vaststellingsovereenkomst krijgt ze binnen een dag.
De kandidaat-notaris is het niet eens met de beëindiging van haar arbeidsovereenkomst en weigert de VSO te tekenen of mee te werken aan mediation met haar exit als uitgangspunt. Hierop zet Dentons de loonbetaling stop. Als ook dat geen handtekening onder de VSO oplevert, stapt Dentons naar de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden wegens een verstoorde arbeidsrelatie en disfunctioneren.
Ernstig verwijtbaar handelen
De kandidaat-notaris op haar beurt vindt dat Dentons zich schuldig heeft gemaakt aan ernstig verwijtbaar handelen. Niet haar vermeende disfunctioneren, maar discriminatie ligt volgens haar aan het ontslag ten grondslag. Eerst zou Dentons hebben geprobeerd haar arbeidsovereenkomst op valse gronden te ontbinden en daarna is zij onder druk gezet een VSO te tekenen. Toen dat niet lukte is zij geïntimideerd en weggepest, aldus de kandidaat-notaris.
Nu er geen enkele kans meer is op herstel van de arbeidsverhouding, gaat ze voor de slagader. Ze vraagt de rechter haar de wettelijke transitievergoeding toe te kennen, een schadevergoeding van meer dan elfduizend euro, buitengerechtelijke kosten van ruim zeventigduizend euro en als klap op de vuurpijl een billijke vergoeding van ruim 28 miljoen euro. Zij stelt dat wanneer Dentons zich als een goed werkgever had gedragen, zij tot haar pensioen bij het kantoor zou zijn gebleven.
Oordeel van de kantonrechter
De kantonrechter wijst erop dat een billijke vergoeding alleen wordt toegekend als de als de ontbinding van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Dat is hier het geval, zo meent de kantonrechter.
Allereerst vindt hij het niet onbegrijpelijk dat de kandidaat-notaris zich geïntimideerd voelde toen ze na de zomer van 2023 in het kantoor van de partner werd geplaatst. Ook was er geen gedegen verbetertraject. Nadat Dentons besloot dat er voor haar geen plaats meer was, heeft het kantoor de druk om tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst steeds verder opgevoerd. De rechter noemt dit ongepast en in strijd met goed werkgeverschap.
Ook over de bedrijfscultuur heeft de kantonrechter weinig goeds te zeggen. Hij gelooft best dat er hard wordt gewerkt bij Dentons, maar dat betekent niet dat de feedback niet professioneel hoeft te zijn. Opmerkingen als ‘dom’ en ‘muts’, en het uitreiken van een muts als trofee passen zijns inziens niet bij goed werkgeverschap.
Billijke vergoeding
De kandidaat-notaris heeft daarom recht op een billijke vergoeding, maar deze valt wel een stuk lager uit dan de gevraagde miljoenen. Honderdvijftigduizend euro bruto moet Dentons haar betalen. Daarnaast heeft zij recht op de transitievergoeding van meer dan 23 duizend euro en moet Dentons haar haar achterstallig loon betalen, te vermeerderen met de wettelijke rente van 25 procent.
Bovendien maakt zij terecht aanspraak op een bonus, winstuitkering en de variabele beloning. Dentons heeft het volgens de kantonrechter aan zichzelf te danken dat zij geen prestaties heeft geleverd waarmee zij die emolumenten zou hebben verdiend.
Rechtbank Amsterdam, 20 december 2024 | ECLI:NL:RBAMS:2024:8358