Op dinsdag 14 januari staat Inez Weski voor de rechter. In theorie dan, want haar advocaat Geert-Jan Knoops heeft al laten weten dat Weski zelf niet in de rechtbank aanwezig zal zijn.
Tegen RTL Nieuws zegt Knoops dat het voor Weski een te zware belasting is om de zaak bij te wonen. In het Parool zegt hij dat zijn cliënte wegblijft om persoonlijke redenen.
In april 2023 werd Weski aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Als advocaat van Ridouan Taghi zou zij informatie vanuit de gevangenis naar zijn criminele kompanen hebben gesmokkeld, zo luidt het verwijt. Na zes weken werd Weski vrijgelaten, maar ze bleef verdachte. Nu staat haar zaak dus op de rol voor 14 januari.
Lees ook:
– Inez Weski moet in januari voor de rechter verschijnen
– Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van Inez Weski in zaak over kantoorinval
– Justitie wilde in beslag genomen documenten uit kantoor Inez Weski gebruiken in ander geheim onderzoek
– Hoogste baas OM: boek van Weski is geschreven vanuit haar emoties
– Advocatuurlijk Nederland reageert verbijsterd: ‘Allejezus, Inez Weski aangehouden?’
Geheimhouding
Weski liet eerder al weten dat het voor haar vrijwel onmogelijk is om zich te verdedigen tegen de aanklachten. Geeft zij openheid van zaken, dan brengt ze mogelijk zichzelf en haar naasten in gevaar. Maar ook riskeert ze haar geheimhoudingsplicht te schenden.
Tegenover het Parool hebben meerdere juristen gezegd dat de geheimhoudingsplicht niet absoluut is: “Ja, een advocaat móet informatie geheim houden die een cliënt of naaste van een cliënt heeft gegeven omwille van de rechtsbijstand. Maar die geheimhoudingsplicht geldt niet per se volledig zodra een advocaat zelf verdachte wordt in een strafzaak, of als een advocaat slachtoffer wordt van de eigen cliënt – bijvoorbeeld door impliciete of expliciete bedreiging van de advocaat of naasten.”