Over de vraag of de onafhankelijke rechtspraak in Nederland gevaar loopt, en zo ja wat er dan moet gebeuren, verschillen de meningen in de Tweede Kamer. Het AD maakte een rondje langs de fracties na een noodkreet van de rechtbankpresidenten van Amsterdam en Overijssel.
In het AD riepen beide prominente rechters op om de Raad voor de Rechtspraak onafhankelijk te maken van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De minister benoemt de leden van de Raad en heeft daardoor te veel invloed, aldus de rechters. Zij waarschuwen voor scenario’s als in Polen, Hongarije en Turkije waar autoritaire regimes de onafhankelijkheid van de rechtspraak inperkten. In Nederland zou dat ook zo maar kunnen gebeuren.
Lees verder op het AD
Tweede Kamer
Tegen het AD zegt D66-Kamerlid Joost Sneller dat Nederland zich in slaap heeft laten sussen In andere landen zijn benoemingen en financiën gebruikt om de rechtspraak te beïnvloeden en Nederland moet vooral niet de illusie hebben uniek te zijn.
NSC-kamerlid Palmen weten dat ze het lastig vindt om met concrete voorstellen te komen voor het beschermen van de rechtsstaat. Haar VVD-collega Ulyesse Ellian voorziet geen scenario waarin Nederland afglijdt naar Hongaarse of Poolse toestanden. Wel zegt hij bereid zijn goed te kijken naar de onafhankelijkheid van de rechtspraak mochten daarin gebreken worden geconstateerd.
Overigens is een door Ellian ingediende motie een van de bronnen van zorg voor de rechters. Hierin staat dat de rechtbanken centraler moeten worden aangestuurd als het gaat om financiën en bedrijfsvoering. De motie is aangenomen door de Tweede Kamer.
Lees het volledige artikel op het AD
Debat over de rechtsstaat
In november zei staatssecretaris Teun Struycken op vragen van Advocatie dat de rechtsstaat steeds weer zorg en aandacht behoeft. “Het is niet altijd evident wat de rechtsstaat vergt en daarom is een debat erover nuttig, steeds weer.”
Struycken wijst op de investeringen die het kabinet doet in het versterken van de rechtsstaat. “200 miljoen zetten we in om toetsing van onze grondrechten bij een constitutioneel hof mogelijk te maken, maar ook om het Juridisch Loket sterker te maken als eerstelijnsvoorziening en kwetsbare gezinnen en kinderen beter te horen en bij te staan als zij te maken krijgen met jeugdbeschermingsmaatregelen.”
Lees het volledige artikel op Advocatie.nl