Met het streven naar het strengste asielbeleid ooit, zet het kabinet de rechtspraak verder onder druk. De restrictieve beleidsvoorstellen zullen zorgen voor meer en ingewikkelder procedures.
Dat stelt Mark Klaassen, universitair docent aan de Universiteit Leiden in een lezing bij de vreemdelingenkamer van de rechtbank Rotterdam.
Klaassen zette de regeringsplannen af tegen het EU-migratiepact. De plannen van het kabinet om minder aantrekkelijk te worden voor migranten, gaan volgens Klaassen in tegen het gezamenlijke Europese immigratie- en asielbeleid. Waar het Gemeenschappelijk Europees Asielstelsel nu nog bestaat uit richtlijnen, worden dat voor het merendeel verordeningen die rechtstreeks van toepassing worden in het Nederlandse vreemdelingenrecht.
Gevolgen voor de rechtspraak
De gevolgen voor de rechtspraak van zowel het regeerprogramma als de uitrolling van het EU-Migratiepact zijn groot, zo stelt Klaassen. “De restrictieve beleidsvoorstellen uit het regeerprogramma gaan zorgen voor meer en ingewikkeldere procedures. Met name de invoering van het tweestatusstelsel zal zorgen voor doorprocederen na toekenning van de subsidiaire beschermingsstatus. Het nieuwe te ontwikkelen nareisbeleid voor subsidiair beschermden zal complexere belangenafwegingen vereisen dan op dit moment het geval is. Hoe strenger wet- en regelgeving wordt, hoe meer de grenzen van het Europese recht worden opgezocht. Dit zet de rechtspraak, die toch al te maken heeft met een hoge belasting, nog verder onder druk.”
Gevraagd en ongevraagd advies
Klaassen is sinds 2018 lid van de Raad Migratie. Dit is een en onafhankelijk adviescollege dat gevraagd en ongevraagd beleids- en wetsadviezen uitbrengt aan kabinet en parlement inzake het vreemdelingenrecht en vreemdelingenbeleid.