Na de verhoging van de salarissen van eerder te weinig betaalde rechters en officieren, overweegt nu ruim veertig procent van hen compensatie te verzoeken. De Nederlandse Vereniging van Rechtsspraak spreekt over een ‘helder signaal’.
Vorig jaar werd het inschalingscriterium ‘laatstverdiende loon’ vervangen door ‘werkervaring’. Sindsdien verdient een deel van de magistraten meer, en een deel is (gedeeltelijk) gecompenseerd. Niet alle benadeelden zijn echter gecompenseerd.
“De NVvR maakt zich sterk voor een gelijke beloning voor alle betrokkenen en heeft daarom de afgelopen week bij haar leden gepolst of zij overwegen een verzoek in te dienen omtrent hernieuwde inschaling, inclusief de bijbehorende compensatie,” aldus de vereniging op haar website. Ruim veertig procent van de respondenten gaf aan te overwegen om de compensatie aan te vragen.
Eerder dit jaar nog gaf voorzitter Marc Fierstra in een videoboodschap aan de inschaling discriminerend te vinden. “De werkgever wil echter inschalen op basis van gewogen ervaring. Maar dan wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten ervaringen. Is twintig jaar ervaring relevanter dan vijftien jaar? Weegt ervaring van een bedrijfsjurist zwaarder dan die van een overheidsjurist?” Het salaris voor de magistraten is een lastig punt wat de NVvR betreft. Het zou ook voor veel advocaten en bedrijfsjuristen een reden zijn om geen rechter of officier te worden. Fierstra noemde het probleem genant.
De NVvR geeft aan dit ‘heldere signaal’ serieus te nemen en het gesprek hierover aan te gaan.