Zeven nieuwe peer reviewers staan klaar om advocaten in kinderopvangtoeslagzaken te bezoeken. Maar de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) kan meer hulp gebruiken. In totaal moeten zo’n vijftig reviews worden gedaan.
Dat schrijft de NOvA. Advocaat Bernard de Leest, lid van de werkgroep toeslagenadvocaten, beschrijft in het artikel waar de peer reviewers aan moeten voldoen: “Je moet affiniteit met kwaliteit hebben, op de hoogte zijn van wet- en regelgeving en goede sociale vaardigheden hebben.”
De Leest heeft de eerste peer reviewers voor de toeslagzaken opgeleid, samen met Marco van Liempt, psycholoog arbeid en organisatie en partner bij MCG consulting.
Do’s en don’ts
De peer reviews in de toeslagenzaken zijn uitgebreider dan normale peer reviews. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de reviews best practices opleveren. Een lijst met do’s en don’ts wordt dan gedeeld met alle advocaten die zich bezig houden met de nasleep van de toeslagenaffaire. Ook worden de uitkomsten van de reviews geanonimiseerd gedeeld met het kenniscentrum van de Raad voor de Rechtsbijstand die er cijfermatig naar kijkt.
De Leest: “Als we zien dat advocaten slimme dingen doen, dan delen we die op een later moment met de hele groep.”
Peer review, intervisie of gestructureerd intercollegiaal overleg: wat is wat?
Intervisie is een gestructureerde en periodieke bespreking in een groep van advocaten onder begeleiding van een deskundige gespreksleider.
Bij gestructureerd intercollegiaal overleg wisselen advocaten kunnen binnen een kantoor of in een groep advocaten van verschillende kantoren met elkaar van gedachten over de juridische en niet-juridisch-inhoudelijke aspecten van het werk.
Peer review is een vorm van gestructureerde feedback waarbij de dossiers van een advocaat juridisch worden beoordeeld door een peer reviewer. Het is van belang dat zowel de gereviewde advocaat als de reviewer op hetzelfde rechtsgebied werkzaam zijn.
Kijk voor meer informatie op de pagina Kwaliteitsbevordering van de NOvA