Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) maakt zich zorgen over het feit dat de verdeling van pensioen vaak over het hoofd wordt gezien bij echtscheidingen. Dit kan leiden tot financiële ongelijkheid en juridische conflicten tussen ex-partners. Het pensioenfonds roept juristen en mediators op om tijdens scheidingsprocedures expliciet aandacht te besteden aan pensioenafspraken.
Volgens PFZW wordt pensioen, dat voor veel mensen een van de grootste vermogensbestanddelen is, regelmatig onderschat. “Het niet meenemen van pensioen in scheidingsafspraken zorgt voor scheve verhoudingen en onnodige rechtszaken achteraf”, aldus het fonds. PFZW benadrukt dat het essentieel is dat juridische professionals ervoor zorgen dat pensioenverdeling onderdeel is van het scheidingsconvenant.
De wet bepaalt dat ex-partners recht hebben op de helft van het tijdens de relatie opgebouwde ouderdomspensioen. Toch wordt dit vaak vergeten of verkeerd geregeld, wat later tot onaangename verrassingen leidt. PFZW wijst erop dat de juiste verdeling van pensioen cruciaal is voor de financiële stabiliteit van beide partijen en om toekomstige conflicten te voorkomen.
Actieve betrokkenheid van juristen nodig
PFZW dringt er bij juristen en mediators op aan om cliënten beter te informeren over de gevolgen van scheiding voor hun pensioen. “Veel cliënten weten niet precies wat er is afgesproken over hun pensioen, en dat is een groot probleem”, aldus het fonds. Ook raadt PFZW aan om bij het pensioenfonds verschillende scenario’s te laten doorrekenen om tot een eerlijke verdeling te komen.
Het pensioenfonds adviseert verder om binnen twee jaar na de scheiding de gemaakte afspraken aan het pensioenfonds door te geven, om latere problemen te voorkomen. “Op deze manier kunnen we de financiële toekomst van ex-partners, met name vrouwen, beter beschermen”, besluit PFZW.