De hackers die erin zijn geslaagd om de contactgegevens van alle politie te bemachtigen, hebben waarschijnlijk ook de emailadressen van ‘een beperkt aantal’ rechters en officieren van justitie in handen gekregen.
Foto: Saksham Choudhary via Pexels
Dat heeft minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) woensdag aan de Tweede Kamer meegedeeld. Volgens de minister zijn de gedupeerden inmiddels geïnformeerd.
Eerder werd al bekend dat de hackers contactgegevens van alle 62 duizend politiemedewerkers hadden buitgemaakt. De hackers hebben de global address list van de politie in handen gekregen. Deze bevat outlookvisitekaartjes, met daarin namen, e-mailadressen en telefoonnummers en in enkele gevallen ook privégegevens.
Lees ook: Wachtwoorden advocaten massaal gelekt via darkweb
Volgens de minister is het zeer waarschijnlijk dat een ‘statelijke actor’ achter de hack zit. Van Weel wijst erop dat de AIVD en de MIVD in hun jaarverslagen al langer waarschuwen voor de toename van offensieve cyberactiviteiten van een aantal landen.
Welk land vermoedelijk achter de politiehack zit, heeft de minister niet bekend gemaakt.
Buitenlandse cyberdreigingen
In het jaarverslag van 2023 signaleert de AIVD dat het aantal landen dat grotere offensieve cybercapaciteiten ontwikkelt, toeneemt. De inlichtingendienst noemt met name Rusland, China, Iran en Noord-Korea als landen die hun cyberprogramma’s inzetten voor sabotage, economische en politieke spionage, beïnvloedingsoperaties, en om dissidenten in de gaten te houden.
Het probleem wordt volgens de inlichtingendiensten alleen maar groter. Steeds meer landen die voorheen nog geen offensieve cyberprogramma’s hadden, investeren nu ook in zulke programma’s, krijgen daarvoor hulp van bondgenoten of kopen geavanceerde commerciële spyware, schrijft de AIVD.
De AIVD en MIVD hebben in 2023 geen aanvallen uit zulke landen onderkend die op Nederland waren gericht.