Het aantal afwijzingen van asielaanvragen is de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen. Volgens asieladvocaten, Vluchtelingenwerk en deskundigen is dit het gevolg van een nieuwe werkwijze van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die sinds 1 juli van kracht is.
Asieladvocaten en Vluchtelingenwerk waarschuwen tegen Nieuwsuur dat de nieuwe werkwijze uiteindelijk tot extra werk voor de IND zal leiden. Dit komt doordat veel van de afgewezen aanvragen in beroep alsnog goedgekeurd kunnen worden, wat de werklast voor de IND aanzienlijk verhoogt.
Een belangrijke verandering in de beoordeling is de striktere toepassing van vijf geloofwaardigheidscriteria voor asielzoekers zonder documenten. Waar deze criteria eerder als richtlijn werden gebruikt, worden ze nu gezien als een checklist.
Kwetsbare groepen
Asieladvocaten merken op dat zelfs kwetsbare groepen, zoals Afghaanse vrouwen, nu individueel moeten aantonen dat ze gevaar lopen. Dit is een verandering ten opzichte van de situatie vóór 1 juli, toen bepaalde groepen automatisch als kwetsbaar werden beschouwd. Advocaat Bart Toemen noemt als voorbeeld een Afghaanse vrouw wiens asielaanvraag onlangs is afgewezen, terwijl ze volgens hem voorheen waarschijnlijk wel zou zijn goedgekeurd.
De IND stelt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de effecten van de nieuwe werkwijze, maar advocaten en Vluchtelingenwerk zien al duidelijke gevolgen. Volgens hen zal de stijging in afwijzingen leiden tot meer beroepsprocedures en daarmee tot meer werk voor alle betrokkenen.
Minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, reageerde bij Nieuwsuur tegen door te benadrukken dat de werkwijze pas kort geleden is ingevoerd en dat het effect op de afwijzingspercentages nog moet worden vastgesteld. “Of afwijzingen juist zijn, kan natuurlijk getoetst worden in beroep,” aldus Faber.