Greenpeace International wil dat het Amerikaanse Energy Transfer (ET) een schadeclaim van 300 miljoen dollar van tafel haalt. Doet het bedrijf dat niet, dan sleept Greenpeace het bedrijf in Nederland voor de rechter op basis van de Europese anti-SLAPP-richtlijn.
Energy Transfer eist de enorme schadevergoeding wegens het verzet van Greenpeace tegen de aanleg van de Dakotapijpleiding, dwars door kwetsbare natuur en Standing Rock-reservaat van de Sioux. Volgens het bedrijf vormen Greenpeace en andere activisten een crimineel netwerk van fraude en desinformatie, dat de goede naam van het bedrijf aantast. Een federale rechtbank verwierp de claim van het bedrijf. Deze spande daarop een nieuwe rechtszaak aan, maar ditmaal in een staatsrechtbank.
Nederlandse rechter
Omdat het hoofdkantoor van Greenpeace is gevestigd in Amsterdam, daagt de milieuorganisatie het bedrijf voor een Nederlandse rechtbank, wanneer de schadeclaim niet wordt ingetrokken. Het voordeel voor Greenpeace is dat zij daardoor een beroep kan doen op de anti-SLAPP-richtlijn van de EU. SLAPP staat voor Strategic Lawsuits Against Public Participation. Er is sprake van SLAPP wanneer rechtszaken worden gebruikt om mensen en organisaties op zulke hoge juridische kosten te jagen, dat het onmogelijk wordt om nog te protesteren of deel te nemen aan het publieke debat.
Europese richtlijn
In maart 2024 nam de Europese Raad een wet aan om SLAPPs aan te pakken. Wanneer een rechter oordeelt dat een rechtszaak alleen is aangespannen om burgers of organisaties monddood te maken, kan hij de gedupeerden een vergoeding toekennen van alle gemaakte juridische kosten.
Als Greenpeace het Amerikaanse ET inderdaad voor de rechter daagt, dan zou het voor het eerst zijn dat er een beroep wordt gedaan op de anti-SLAPP-richtlijn.