Joost Polman is per 1 juli 2024 partner binnen de Private Equity praktijkgroep van Baker McKenzie. Inmiddels werkt hij al bijna tien jaar bij Baker McKenzie. Tijd om te reflecteren op al die verstreken jaren.
Joost Polman is per 1 juli 2024 benoemd tot partner binnen de Private Equity praktijkgroep van Baker McKenzie. Hij adviseert cliënten bij nationale en internationale overnames, verkooptransacties, managementparticipaties, joint ventures en overige transacties. Tot zijn cliënten behoren zowel financiële sponsors als private en publieke ondernemingen. In 2017 was hij gedetacheerd in Londen. Hij heeft uitgebreide ervaring bij het begeleiden van transacties binnen de IT, telecom, media en financiële sector.
Polman vertelt over de benoeming: “Ik heb veel zin in mijn nieuwe rol als partner. De vooruitzichten voor de overnamemarkt en de rol van financiële sponsors daarbinnen zijn hoopgevend en ik kijk uit naar het verder uitbouwen van het succes van onze praktijkgroep. In een dynamische markt, onder druk van toenemende regulering en geopolitieke spanningen, is het enorm motiverend om cliënten vanuit alle mogelijke disciplines en over de hele wereld bij te staan. Tenslotte zie ik mijn benoeming als een erkenning voor de geweldige inzet en prestaties die ons team in Amsterdam de afgelopen jaren heeft geleverd. Ik ben er trots op daar onderdeel van te zijn.”
Je bent sinds 2015 werkzaam bij Baker McKenzie. Hoe kijk je terug op de afgelopen 9,5 jaar?
”Toen ik in 2015 de overstap maakte naar Baker McKenzie was ik de jongste in het team en toen net een jaar werkzaam als advocaat. Nu, 9,5 jaar later, kan ik zeggen dat het absoluut de juiste keuze was om mee over te stappen. De tijd is voorbij gevlogen! Het is heel motiverend om bij een wereldwijd opererend kantoor te werken met een enorme diversiteit aan mensen, culturen en specialismes. Het geeft veel voldoening om onze Corporate en Private Equity cliënten overal ter wereld te kunnen bijstaan bij hun meest complexe transacties. De afgelopen jaren heb ik talloze inspirerende collega’s en cliënten in binnen- en buitenland ontmoet en heb ik aan mooie binnenlandse en cross-border transacties gewerkt. Het is een voorrecht om partner te mogen worden in het M&A / Private Equity team van Baker McKenzie. Ik ga dagelijks met plezier aan het werk.”
Waarom ben je advocaat geworden?
”Ik wilde niet altijd advocaat worden. Mijn voormalig patroon en mentor, Mo Almarini (met wie ik in 2015 samen overstapte ), sprak mij tijdens mijn eerste partnerdiner daarover nog toe. Ik vertelde hem dat ik eigenlijk altijd profvoetballer wilde worden en geen advocaat. Hoewel ik me niet meer herinner dat ik dat toen zei, klopt het wel degelijk. Helaas was ik bij lange na niet talentvol genoeg voor een voetbalcarrière en heb ik veel meer talent voor rechten, strategisch denken, beargumenteren en samenwerken met collega’s en cliënten. Het competitieve en samenwerkingsgerichte aspect van mijn werk als advocaat sluit wel aan bij mijn eerdere ambitie als profvoetballer. Misschien dat ik daarom mijn werk wel zo leuk vind.”
Was het ook een bewuste keuze om de M&A-praktijk in te gaan?
”Ja, maar pas nadat ik een stage had gelopen binnen de M&A-praktijk. Hoewel de studie rechten me redelijk gemakkelijk afging, was ik na mijn bachelor verre van overtuigd van een baan in de juridische wereld. Ik vond de meeste vakken overwegend droog en saai en de hoorcolleges met 600 studenten in een zaal waren ook weinig inspirerend. Pas na mijn stage raakte ik enthousiast. De dynamiek, het teamwork, het snel moeten analyseren van informatie, het psychologische aspect van de onderhandelingen, dat fascineerde me allemaal en verschilde enorm van de droge theorie. Daarom koos ik bewust voor de Master Ondernemingsrecht aan de Vrije Universiteit, met als doel te gaan werken in een internationaal opererende M&A-praktijk. Ik ben blij dat dat gelukt is.”
Wat maakt een goede M&A-advocaat?
”Er zijn, gelukkig, veel diverse mensen in de M&A-advocatuur. Kijk alleen al naar ons eigen team. In Amsterdam hebben we een gelijke man/vrouw-verhouding en meer dan tien nationaliteiten. Er zijn daarnaast ook veel verschillende eigenschappen die van pas kunnen komen als M&A-advocaat. Wel zijn er denk ik een paar gemene delers. De eerste is motivatie: je moet het werk echt leuk vinden. Hoewel ik een redelijke balans denk gevonden te hebben moet je op momenten iets opofferen en dat houd je simpelweg niet vol als je geen plezier aan je werk beleeft. Ten tweede vereist ons werk een sterk analytisch denkvermogen om hoofd- en bijzaken te onderscheiden en je analyses effectief over te brengen. Ten derde moet je in staat zijn te verbinden; met andere adviseurs, met je eigen cliënt, en ook met de wederpartij. Geen M&A-advocaat kan een complexe transactie in zijn of haar eentje naar een goed einde brengen. Dat zou ik ook absoluut niet willen overigens. Dat je met verschillende collega’s, adviseurs en stakeholders samenwerkt is één van de leukste aspecten van het zijn van een M&A-advocaat.”
Eerder heb je in een artikel van NRC je uitgesproken over het partnerschap en ‘gezonde ambitie’. Wat betekent gezonde ambitie voor jou?
”Gezonde ambitie betekent voor mij dat je elke dag het beste uit jezelf haalt zonder dat je je blindstaart op een specifiek doel, zoals bijvoorbeeld partner worden. Dat heb ik in ieder geval nooit gedaan. Als M&A-advocaat sta ik altijd ‘aan’ en dat vereist dat ik geregeld keuzes moet maken. Soms kan ik minder tijd doorbrengen met familie of minder tijd besteden aan persoonlijke doelen dan ik in de ideale wereld zou willen. Dat hoort erbij en zolang ik een zekere balans heb, haal ik heel veel energie en voldoening uit mijn werk. Het is ook een illusie om te denken dat die balans ooit perfect gaat zijn. Ik merk dat jongere generaties worstelen met hun ambities. Aan de ene kant willen ze carrière maken, aan de andere kant hebben ze een hoop andere ambities en merk ik dat de enorme keuzevrijheid soms stress oplevert. Men wil heel veel en ook nog eens tegelijk. Ik herken dat ook weleens bij mezelf, hoewel ik inmiddels beter heb geleerd om mijn geduld te bewaren. Ik heb er hard voor gewerkt om te zijn waar ik nu ben en ben blij om te zijn benoemd tot partner. Tegelijkertijd besef ik me dat het zijn van partner niet zaligmakend is. Gelukkig heb ik zolang ik gezond blijf nog een heel leven voor me om andere ambities te verwezenlijken. Naast mijn gezin (samen met mijn verloofde heb ik twee jonge kinderen van 4 en 2 jaar) ligt de focus op het verder uitbouwen van onze M&A en Private Equity-praktijk en de groei van ons team. Ik kijk daar erg naar uit.”
Welke uitdagingen zie jij om je heen in je eigen praktijk en in de advocatuur? Hoe wil je een stukje bijdragen aan deze uitdagingen nu je partner bent?
”In zijn algemeenheid is de opkomst van AI al veel genoemd. Ik verwacht dat dit op middellange termijn een serieuze verandering teweeg zal brengen in de manier waarop advocaten nu werken. De eerste ontwikkelingen zijn al duidelijk zichtbaar. Innovatie is een van de strategische pijlers binnen Baker McKenzie. Zo hebben we reeds een aantal beveiligde varianten van bekende AI tools waar ik dagelijks gebruik van maak en de voordelen van ervaar. Hoewel ik ook wel de onzekere kant van AI zie, verwacht ik voor de advocatuur vooral mogelijkheden om onze dienstverlening nog beter en efficiënter te maken voor onze cliënten. En daarnaast ook leuker en uitdagender voor onze advocaten en business professionals. Als partner denk ik dat ik beter in staat zal zijn om te kunnen sturen op het gebruik van AI, hoe en waarvoor we het inzetten (en waarvoor ook niet).
De tweede uitdaging ligt op HR-vlak. Als advocatenkantoor valt of staat onze dienstverlening bij de talentvolle mensen die we weten aan te trekken en weten te behouden. Op verschillende plekken in de wereld staat de arbeidsmarkt onder druk en de verwachting is dat die druk alleen maar groter zal worden door verschillende demografische ontwikkelingen. In Nederland is dat niet anders. De vraag naar goede mensen zal dus alleen maar toenemen. Terwijl ik Baker McKenzie een geweldige omgeving vind, wil ik me als partner inzetten om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst ook zo blijft. Uiteraard doe ik dat binnen ons kantoor zeker niet alleen, maar als partner heb ik op kleine schaal wel veel impact op de ontwikkeling van jonge mensen en de cultuur binnen ons team. Wij willen de allerbeste mensen aan ons binden. Die mensen, en zeker de jongere generaties, hebben – terecht – hun eigen wensen en verwachtingen. Als partner voel ik zeker de verantwoordelijkheid om me daar hard voor te blijven maken.”
Tenslotte, moest je wennen aan je nieuwe rol als partner?
”(Lachend) ja zeker, haha. Op de dag dat ik terugkwam van vakantie was het jaarlijkse partnerdiner waar ik voor het eerst voor uitgenodigd was. Maar ons Baker McKenzie voetbalteam speelde die avond ook een wedstrijd tegen een ander bedrijf. Ik dacht wel even ‘hadden ze geen andere dag kunnen kiezen voor dat diner? Dan had ik met die jonge gasten het veld op gekund‘. Maar, nu serieus, ik ben net twee weken partner. Zoveel kan ik er nog niet over zeggen. Mijn rol in transacties en binnen ons team is niet drastisch veranderd en zo had ik het ook verwacht. Ik had al een verantwoordelijke rol en die heb ik nog steeds. Wat ik overigens niet per se had verwacht is de overweldigende aantal positieve reacties die ik heb ontvangen naar aanleiding van de berichtgeving over mijn benoeming. Heel leuk, ben ik heel dankbaar voor, en geeft me veel vertrouwen om de komende jaren verder te bouwen aan onze M&A en Private Equity-praktijk.”