Alleen de beste en meest impactvolle initiatieven uit het juridisch werkveld komen in aanmerking voor de Gouden Zandlopers 2024. Over enkele dagen gaat de jury aan de slag met alle inzendingen. Maar wie zijn de juryleden en waar letten ze op? In dit artikel: Ivar Timmer, lector Legal Management & Technology aan de Hogeschool van Amsterdam.
Ivar Timmer is al sinds 2004 bij de HvA actief in onderwijs en onderzoek. Hij is auteur van verschillende studieboeken voor het hoger juridisch onderwijs op het gebied van, onder meer, organisatie en legal tech. Hij is kerndocent bij de master Legal management en betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe masteropleiding in Legal Tech. Hij promoveerde op een onderzoek naar de rol van juridische afdelingen bij het risicomanagement van organisaties. Hij is onderzoekscoördinator van het Legal Tech Lab, onderdeel van het Center of Expertise Applied Artificial Intelligence. Vanuit het Legal Tech Lab wordt praktijkgericht onderzoek en onderwijs rondom technologie voor de rechtspraktijk vormgegeven.
Wat vind jij belangrijke thema’s die nu spelen en die jij graag terugziet in de GZL-inzendingen?
“We kunnen er natuurlijk niet omheen dat generatieve AI op het veld is verschenen. Ik ben benieuwd of we effectieve toepassingen voor de rechtspraktijk zien. Daar zijn al wel voorbeelden van, maar het blijft toch een new kid on the block. Interessant om te zien wat daarmee gebeurt. Verder kijk ik altijd uit naar inzendingen met maatschappelijke impact. Ik doe zelf veel onderzoek in de publieke sector, dus daar ligt voor mij een natuurlijk aandachtsgebied.
Maatschappelijke impact kan overigens in alle sectoren worden bereikt. Vorig jaar zagen we in LISI, winnaar van de ESG Award, een heel mooi voorbeeld van een non-profit samenwerking van professionals uit de bedrijfsjuridische sector die vanuit maatschappelijke betrokkenheid ESG-thema’s een stap verder brengen.”
Waarmee krijgen inzenders een streepje voor bij jou?
“Er zijn altijd heel veel goede ideeën, maar the devil is in the execution. Ik ben niet zozeer op zoek naar dingen die zouden kunnen werken, maar vooral geïnteresseerd in ideeën die ook daadwerkelijk zijn gerealiseerd en impact hebben op de praktijk.
Mijn onderzoeksthema is Legal Management & Technology, dus ik ben logischerwijs gefocust op technologie en alles wat daarbij komt kijken. Ook daarbij zeggen we vaak: ‘Technologie is maar 20 procent van de puzzel. Hoe je het inregelt en organiseert, hoe je mensen meeneemt en ervoor zorgt dat het goed wordt geborgd in processen, dat is de andere 80 procent. Je kunt een goed idee hebben, maar het is net zo belangrijk dat je zorgt voor implementatie. Daar moet je veel aandacht aan besteden. Dus ik ben vooral op zoek naar inzendingen die dat goed doen.”
Wat breng jij als jurylid mee in het beoordelingsproces van de GZL?
“Ik neem natuurlijk mijn eigen onderzoeksthema mee: technologie in de rechtspraktijk. En dit met een sterk praktijkgerichte insteek, zoals ik al toelichtte. Dus niet: ‘Wat zou het in theorie kunnen betekenen?’, maar: ‘Wat draagt het in de praktijk bij en wat is er voor nodig om het te laten werken?’ Verder is mijn ervaring gekleurd doordat ik al bijna twintig jaar op allerlei manieren bezig ben met het opleiden van (jonge) juridische professionals. Samen vormt dit de bril die ik opzet als ik naar inzendingen kijk.”
Waarom vind jij de Gouden Zandlopers belangrijk genoeg om ook dit jaar weer zitting te nemen in de jury?
“Ik vind de Gouden Zandlopers een nuttig middel om waardevolle initiatieven een steun in de rug te geven. Je merkt dat inzendingen die winnen een boost krijgen. Ik vind het bovendien mooi om mensen die verschil hebben gemaakt in hun carrière middels de oeuvre award in het zonnetje te zetten. Daar wil ik mijn tijd graag voor vrijmaken. Bovendien heb ik een professioneel belang. Ik krijg een inkijkje in allerlei initiatieven die in de rechtspraktijk zijn ontstaan. Daardoor krijg ik zicht op actuele ontwikkelingen, waar ik in mijn rol als onderzoeker altijd mee bezig ben. Die bespreken we bovendien met een divers samengestelde jury, wat garant staat voor interessante discussies.”